Tat Gıda’dan akıllı tarıma 3 yılda 25 milyon TL yatırım

Kendi tarlalarındaki dijital tarım uygulamalarıyla dekar başına 11 tonluk domates verimi elde ederek bu alandaki performansını dünya standartları seviyesine taşıyan Tat Gıda, akıllı tarım uygulamaları ve tarımdaki mekanizasyona yönelik yatırımlarını, 2022 yatırımları da dahil edildiğinde son 3 yılda 25 milyon TL’ye çıkardı

Hasan KUŞ

Sürdürülebilirliği tarladan, üretime, ürüne ve iş süreçlerindeki tüm adımlara kadar uçtan uca yöneten Tat Gıda, sürdürülebilirlik odaklı üretim anlayışıyla fabrikalarında Endüstri 4.0 uygulamaları ile enerji ve su kaynaklarının verimli yönetimine yönelik çözümler geliştiriyor.

Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş, dijital teknolojileri kullanarak, tarla verileri ile ürün performansı arasında ilişki kurmaya yönelik teknolojik altyapı ve takip sistemleri kullandıklarını belirterek, “Bu sistemler sayesinde 2021 yılında kendi tarlalarımızdaki dijital tarım uygulamalarıyla dekar başına 11 tonluk domates verimi elde ederek bu alandaki performansımızı dünya standartları seviyesine taşıdık. Akıllı tarım uygulamaları ve tarımdaki mekanizasyona yönelik yatırımlarımız, 2022 yatırımlarımız dahil edildiğinde son 3 yılda 25 milyon TL’ye ulaşacak” dedi.

IoT yatırımları ile izlenebilirliği artırıyor

Nesnelerin interneti (IoT) yatırımları ile izlenebilirliği artırırken, daha fazla üretimi, daha az enerji ve su ile yapmak için karar destek ve optimizasyon sistemleri geliştirdiklerini dile getiren Evren Albaş, “Ayrıca sürekli iyileştirme programlarımızda da, çevreye saygılı üretim ve kaynak verimliliğine odaklanıyoruz. Her seviye çalışanımızın öneri ve katılımıyla enerji verimliliği projeleri yapıyor, su tüketimimizi ve atıklarımızı azaltıyoruz” dedi. WRI (World Resource Institute) tarafından başlatılan 10x20x30 projesinde gönüllü olarak yer aldıkları belirten Albaş, atıkların katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik çalışmaları odağına dahil ederek döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı hedefl ediklerini söyledi. Üreten ve kendine yeten bir ülke olmanın pandemiden sonra daha çok önem kazandığına dikkat çeken Evren Albaş, “Bu kapsamda bir yandan domates tarımının geliştirilmesi, çiftçimizin güçlenmesi için tarımda dijitalleşme ve modern uygulamalara öncülük ederken; diğer yandan yeni ürün çalışmaları, farklı ambalaj kullanımlarıyla karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Döngüsel ve yenilikçi iş modelleri ile enerji kaynaklarının verimli kullanılması konularında sürekli iyileştirme projeleri üretiyoruz” diye konuştu.Mobil uygulamasıyla çiftçileri önceden bilgilendiriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...