Tarımda “refah” doğa teknolojisinin önemini kavramaktan geçiyor

İklim değişikliği beraber artan aşırı doğa olayları, sürdürülebilir tarımda da gelecek kaygısını meydana getiriyor. Sürdürülebilir tarımın süreci nerede yakalayacak” endişesi aslına bakılırsa eyleme geçmekten uzak bir kafa yapısının doğmasına neden oluyor. Tüm bunlar karşısında son yıllarda popülaritesi artan doğa teknolojisi yatırımcılığı tarımda refahın habercisi olabilir mi?

Doğa ve sağladığı her şey, yak­laşık 44 trilyon dolarlık eko­nomik değer üretimine, yani dün­yanın toplam GSYİH’sinin yarı­sından fazlasına tekabül ediyor. Ayrıca Dünya Ekonomik Foru­mu›nun Küresel Riskler Rapo­runa göre dünyadaki ekonomik çıktının yarısı tam olarak işleyen doğal sistemlere bağlı. Ancak bi­yoçeşitlilik ve tüm ekosistemler önümüzdeki 10 yıl içinde çökü­şün eşiğinde. Tam da bu nokta­da doğanın korunmasını ve mu­hafaza edilmesini hızlandırmaya hizmet eden her türlü teknolojiyi kavrayan doğa teknolojisi devre­ye giriyor.

Yatırımcının yükselen yıldızı

Doğa teknolojileri yatırımcılar için yükselen bir yıldız olduğunu kanıtlıyor. Sektör 2022 yılında 1.6 milyar dolarlık risk sermayesi fo­nu aldı ve küresel iklim teknolo­jisi finansman trendlerinin ana­lizinde uzmanlaşmış bir şirket olan CTVC, doğa teknolojisi gi­bi pazarların 2024 ve 2025 yılla­rında büyümeye devam edeceği­ni öngördü. Peki, sektörün parlak geleceği göz önüne alındığında, doğa teknolojileri sürdürülebilir­liği nasıl dönüştürebilir?

Doğa teknolojisi büyük ölçüde, doğal dünyayla ilgili gelecekte­ki potansiyel sonuçları izlemek, takip etmek ve modellemek için birlikte çalışan yapay zekâ ve uy­du verilerinden oluşuyor. Halen sahada görev yapan çalışanlarla birlikte çalışan bu teknoloji, yı­kıcı doğal afetlerden ormanların yok edilmesine ve kaçak avlan­maya kadar her şeyi durdurma ve hatta önleme potansiyeline sahip.

Öncelikle uydulardan, insan­sız hava araçlarından ve yerel ka­meralardan alınan görüntüler ve veriler daha sonra yapay zekâ ta­rafından analiz edilerek eğilim­ler belirlenebiliyor. Uydulardan elde edilen biyoçeşitlilik ve ara­zi yönetimi verileri doğa tekno­lojisinin başarısı için vazgeçil­mez olma özelliğine sahip. Dün­ya yörüngesindeki 3 binden fazla uydudan elde edilen yüksek çö­zünürlüklü görüntüler, orman­sızlaşma gibi doğal kaynaklarda meydana gelen tahribatı gerçek zamanlı olarak gösterebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Başkanı’ndan şok zirai don açıklaması: ‘Üreticinin elinde yüzde 10 civarında ürün kaldı’

Zirai donun etkisiyle tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşanıyor. TZOB...

Gazi Kutlu: TMO sessiz, gözler piyasada: Buğday fiyatı açıklanacak mı?

Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl mecbur kalmadıkça buğday alım...

İki bayram arası kırmızı ette düşüş

Ramazan ayından sonra kırmızı et tüketiminde yaşanan düşüş ve...

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Mustafa Çakır Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl...