Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda (TÜRİB) bünyesinde işlem yapmak için aracı kurumlar devreye alındı. Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) Genel Müdürü Ali Cem Suca, yeni döneme ilişkin gelişmeleri paylaşmak üzere Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile bir araya geldi. TOBB İstanbul Merkez ofisinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında bir sunum yapan Suca, “Tarım ile sermaye piyasaları birbirinden kopuk.
Sadece bankacılık üzerinden yürüyen bir finansman kanalı var. Tarım ve finans tarafında emtia borsaları ve lisanslı depoculuk faydalı olacak” dedi. Ülkeler için gıda güvenliğinin öneminin, pandemi ve Ukrayna Savaşı ile daha bir anlaşıldığını dile getiren Ali Cem Suca, “Kendimize yetecek kadar üretmemiz gerekiyor. Gıda enflasyonu en büyük sorun. Bir yanda da sürdürülebilirlik var. Tarladan çatala giden süreçte finansman en önemli taraf. Üretici zaten hasada girmeden borçlu.
Bankacılık kesiminin de üreticiye tam olması gerektiği gibi destek vermediği görüşündeyim” ifadelerini kullandı. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığının ABD’den alındığını, Avrupa’da yaygın kooperatif düzeni nedeniyle lisanslı depoculuğun yaygın olmadığını belirten Suca, “Ülkemizde mevcut depolama şartları lisanslı depoculuk kriterlerine uymayacak durumda. Tarım kayıt dışının en fazla olduğu sektör. Ürün lisanslı depoculuğa girdiği anda kayıt altına alınıyor. Denetim kolaylığı da getiriyor; ürünlerin nerede olduğu belli oluyor” diye konuştu.
“Üretici depoculuğu yeterince bilmiyor”
Lisanslı depoculuk faaliyetlerinin uzun vadede gıda enflasyonunu kalıcı olarak düşürmede etkili olacağını öne süren Ali Cem Suca, “Lisanslı depoculuk gerçekten yaygınlaşır ve çiftçimiz kullanırsa gıda enflasyonunu düşürecek bir çözüm. 2005’te lisanslı depoculuk çıktığından beri Trakya civarında var. Ama orada bile üretici çok bilmiyor.