Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda arz güvenliğinin en önemli unsurlarından birisi olan seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtirken, bir yandan desteklerin artırıldığını, diğer yandan da yüzde 40 olarak ölçülen kayıt dışı sera alanlarının kayıt altına alınması için düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.
Antalya, tarım alanıyla ilgili iki önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı, dün Ulusal Süt Konseyi ile birlikte gerçekleştirdiği Ulusal Süt Çalıştayı ardından, bugün de Seracılık Çalıştayı düzenledi.
Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretimin tamamlayıcı bir dalı olan seracılığın sorunları ve geleceğini ele alacaklarını söyledi.
Nüfus artış hızına bağlı olarak bölgedeki insan hareketliliğinin de arttığını belirterek, bundan en çok tarım sektörünün etkilendiğini bildirdi.
Yeni dönemin tarım sektöründe girdi maliyetlerinden lojistik sorunlara, işçi temininden tarımsal pazarlamaya kadar, her aşamayı ilgilendirdiğinin altını çizen Bakan Yumaklı, pandemi, savaş ve afet dönemlerinde kazanılan deneyimleri sektörün güçlü bir altyapıya kavuşmasına neden olduğunu belirtti.
Hayvansal üretimde olduğu gibi bitkisel üretimde de Cumhuriyet tarihinin rekorlarının karıldığını ifade eden İbrahim Yumaklı, son 21 yılda bitkisel üretimin yüzde 40 artarak 137 milyon tona yükseldiği bilgisini verdi.
Tarımsal hasılada dünyada 10’uncu sırada yer alan Türkiye’nin, Avrupa’da ise birinci durumda olduğunu vurgulayan Yumaklı, seracılık sektörünün son 21 yılda yüzde 123 büyüdüğünü kaydetti. Yumaklı örtüaltı üretiminde Türkiye’nin Avrupa’da ikinci, dünyada ise 4’üncü sırada yer aldığını ifade etti.
Türkiye’de toplam 811 bin dekar alanda seracılık üretimi yapıldığını anlatan Yumaklı, bunun da yüzde 92’sinin Hatay’dan İzmir’e kadar olan kıyı şeridimizde gerçekleştirildiğini bildirdi.