Susuzluk afeti kapıda

Gürkan Akgüneş

22 Mart Dünya Su Günü bu yıl ciddi endişelerle geliyor. 2040’lı yıllarda yaşanması beklenen su fakirliği senaryoları, bugün gerçeğe dönüşmek üzere

Deprem felaketiyle sarsıldık ve birkaç gün önce de Adıyaman ile Şanlıurfa’yı depremden sonra sel felaketi vurdu. Maalesef bir felaket daha kapımızda; kuraklık ve susuzluk! Bu yıl kış yağışlarındaki belirgin azalmayla birlikte Marmara ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere barajlar kritik seviyeye ulaştı. İstanbul’da durumu şimdilik Melen Çayı kurtarıyor. Kocaeli’de kuruyan baraja günlerdir Sapanca’dan su takviye ediliyor. Bursa’da ise Nilüfer Barajı tamamen kurudu. Ankara, İzmir, Kayseri ve Konya’da da susuzluk riski söz konusu. Bu olumsuz tabloyu tersine çevirebilmek için tek beklentimiz; etkili bahar yağışları. Ancak karşı karşıya olduğumuz küresel iklim değişikliği, bu ihtimali de azaltıyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün güncellediği kuraklık haritası, içinde bulunduğumuz “kara tablo”yu net bir şekilde gösteriyor. 6 aylık kuraklık haritasına baktığımızda, Marmara, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile deprem bölgesinde yer alan illerin “olağanüstü” ve “çok şiddetli” kuraklıkla yüz yüze olduğunu görüyoruz. Bu bölgelerde tarım açısından da tehlikeli bir durum söz konusu. Toprak neminde yaşanan azalmaya bağlı olarak verimde ciddi bir kayıp endişesi hâkim. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) analistlerinin öngörüsüne göre, Türkiye’nin brüt yağlı tohum hasadında kuraklığa bağlı olarak, yüzde 17’lik bir azalma yaşanacak. Trakya’da da buğday ve arpa veriminde yüzde 40 düşüş öngörülüyor. Türkiye’nin hububat ambarı Konya ve çevresinde de çiftçilerin tek umudu bahar yağışları. Eğer, etkili bahar yağışları gelmezse tahılda ciddi bir verim kaybıyla karşı karşıya kalacağız.

Damla düşmedi

Uluslararası çalışmalara göre Türkiye, 2040 yılında kuraklık riski sıralamasında 2’nci en yüksek risk barındıran ülkeler kategorisinde yer aldı. Bu yılın ilk 2 ayında yağışlarda gerçekleşen dramatik düşüş, susuzluk endişesini körükledi. Son 22 yılın en kurak ocak ayını geride bırakırken, şubat ayında da ortalamaya göre yüzde 24 daha az yağış aldık. Mevsim normallerine göre yağışlarda en fazla azalma, yüzde 93 ile Edirne’de gerçekleşti. Edirne, Muğla, Aydın ve Uşak illeri şubat ayı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Önemli tarım vahalarının yer aldığı Ege Bölgesi’nde şubat yağışları, geçen yıla göre yüzde 84 oranında azalırken, Marmara Bölgesi’nde de şubat ayı yağışları yüzde 67 oranında azaldı.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gurkan-akgunes/susuzluk-afeti-kapida-6919157?sessionid=2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Restoranlardan isyan: Kötü olan biz değiliz, enflasyon!

Fahiş fiyat uygulamaları iddialarıyla restoranlar için hafta sonu başlatılan...

“Fahiş fiyat” düğümüne acil çözüm bekleniyor

Yasal altyapıyı oluşturan torba düzenlemenin iptal kararı 1 Mayıs’ta...

Doç. Dr. Devrim Alkaya Gaziantep Ekoloji Zirvesi Kırsal Turizm Kırsal Kalkınma

https://youtu.be/4qLk1_0MvR4?feature=shared  

Meyve ve sebze ihracatını kota ve kısıtlamalar geriletti

Uygulanan kota ve kısıtlamaların ihracatın gerilemesine neden olduğuna işaret...