Ani sıcaklık düşüşüyle yaşanan zirai don felaketi, birçok üründe ciddi zararlara yol açtı. Stratejik ürünler fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kaybı yaşanmasının beklendiği belirtildi.
Türkiye son 30 yılın en şiddetli zirai don felaketini yaşadı; Nisan ayının ortasında olunmasına rağmen etkili olan ani sıcaklık düşüşleri ve kar yağışı, birçok üründe büyük zarara yol açtı.
36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği kaydedildi.
METEOROLOJİ VE VALİLİKLERDEN PEŞ PEŞE UYARILAR GELDİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile birçok valilikten zirai don uyarısı geldi.
Uyarılarda genel olarak Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışları, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de ise don riskinin devam ettiği belirtilerek üreticilere dikkatli olunması çağrısı yapıldı.Ankara Valiliği, başkentte bu gece ve yarın sabah hafif don beklendiğini duyurdu.
Zirai Don Türkiye’yi Vurdu: 36 İlde Tarım Ürünleri Büyük Zarar Gördü
Türkiye genelinde Nisan ayında yaşanan sıra dışı soğuk hava ve kar yağışı, 36 ilde etkili olan zirai donla birlikte tarım sektöründe büyük bir felakete yol açtı. Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi ve bazı bölgelerde -15 dereceye kadar inmesiyle birlikte, birçok tarım ürününde ciddi hasar meydana geldi.
“Tarihimizin En Büyük Zirai Don Olaylarından Biri”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaşanan olayı “tarihimizin en büyük zirai don olaylarından biri” olarak nitelendirdi. Bakan Yumaklı, son 3 günde bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedildiğini ve bu olumsuz koşullar sonucunda 2014’teki büyük zirai dondan sonraki en büyük kaybın yaşandığını belirtti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Doğu Anadolu’nun güneydoğusu için yaptığı kar ve zirai don uyarısının ardından, hasarın boyutları netleşmeye başladı.
İşte Zirai Dondan Etkilenen Başlıca Şehirler ve Ürünler:
- Malatya ve Elazığ: Türkiye’nin kayısı üretim merkezi olan Malatya’da zirai don kayısı ağaçlarını tamamen vurdu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı rekoltesinin sıfır olacağını ve bu durumun 500 milyon dolarlık yıllık gelirin kaybına yol açacağını söyledi. Ayrıca buğday ve arpa dışındaki tüm tarım ürünlerinde de zarar oluştuğu belirtildi. Elazığ’da da benzer şekilde kayısı başta olmak üzere meyve ağaçlarında ciddi hasar meydana geldi.
- Manisa, İzmir ve Denizli: Manisa’da Saruhanlı, Turgutlu, Salihli ve Alaşehir gibi üzüm bağlarıyla ünlü ilçelerde büyük zararlar oluştu. Üzümün yanı sıra kiraz, kayısı, domates, kavun ve karpuz gibi ürünler de dondan etkilendi. İzmir’in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa’da ise kiraz ağaçları zarar gördü. Denizli’nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde elma, kayısı ve üzüm bahçelerinde soğuk hava nedeniyle hasar tespit edildi.
- Bursa, Eskişehir, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ: Bursa’nın Mudanya ilçesinde meyve ağaçlarında %50’ye varan hasar oluştu, özellikle üzüm bağları ve şeftali ağaçları büyük kayıplar yaşadı. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde kiraz ve ceviz bahçeleri zarar gördü. Bilecik’in Osmaneli ve İnhisar ilçelerinde şeftali başta olmak üzere birçok meyve ağacı dondan etkilendi. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde elma, üzüm ve Trabzon hurması zarar gördü. Yalova’da özellikle Altınova’da kivi, erik ve Trabzon hurması büyük zarar gördü. Tekirdağ’da ise filizlenen üzüm bağlarında zirai don nedeniyle kayıplar yaşandı.
- Niğde ve Karaman: Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde’de elma bahçelerinde büyük zarar meydana geldi. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, bu yılki rekoltenin geçen yılki düşük seviyenin de altına düşeceğini belirtti. Karaman’da da elma ağaçları zirai dondan zarar gördü. Üreticilerin don önlemleri almaya çalıştığı ancak bunun yeterli olmadığı ifade edildi.
- Kahramanmaraş ve Adıyaman: Kahramanmaraş’ta elma, ayva, ceviz, badem, kayısı, Antep fıstığı, kiraz, üzüm ve zeytin gibi birçok ürün zirai dondan etkilendi. Türkiye’nin en büyük badem üretim merkezlerinden Adıyaman’da ise badem ağaçlarında ciddi zararlar oluştu ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Yaşanan bu büyük zirai don felaketi, etkilenen 36 ildeki çiftçileri zor durumda bırakırken, birçok tarım ürününde rekolte kayıplarına ve dolayısıyla ekonomik sorunlara yol açması bekleniyor. Yetkililerin hasar tespit çalışmalarını hızlandırması ve çiftçilere yönelik destek mekanizmalarını devreye sokması önem taşıyor.