Sohbet için bir araya gelen kadınlar kooperatif kurdu

Hemdem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, birbirlerine bildikleri en iyi yemekleri yapıp tattırmak isteyen kadınların bir araya gelerek kurduğu bir kadın kooperatifi. Kooperatif çatısı altındaki 44 kadın, aylık ortalama 5 ila 10 bin TL kazanç sağlarken, sosyal gelişimleri de destekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda annesinin hayalini gerçekleştirerek ev yapımı reçellerini dünyaya açmaya hazırlanan Vuslat Baran Oktay’ın hikâyesini paylaşmıştık. Oktay’ın en önemli hedeflerinden birisi de kadın kooperatifi kurmaktı. Bu haftaki konumuz da; aslında bu hedef ulaşan Sultanbeyli’de yaşayan 10 kadın ve onların bir araya gelerek kurdukları kooperatif çatısı altında en iyi bildikleri işi gerçek bir işe dönüştürme hikâyesi…

Hemdem Kadın Kooperatifi’nin kuruluşu hakkında bilgi veren Yasemin Sayılgan, Çocuk Gelişimi bölümünden mezun. Kuruluş aşamasından bu yana yönetimde bulunan Sayılgan, kooperatifin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

“Hemdem Kadın Kooperatif ’i içinde yer almak ve kadınların başarılarına şahit olmak motivasyon kaynağım” diyen Sayılgan, 2021 yılından beri 200 kadına dokunduklarının altını çiziyor. Sayılgan, Sultanbeyli’de kurulan bu kadın kooperatifinin temellerinin kadınların “Neden lezzetli ürünlerimizi herkese ulaştırmıyoruz?” sorusunu akıllarına gelmesiyle atıldığını söylüyor. “Başlangıçta sadece hoş sohbet amacıyla bir araya gelen kadınlar, gelişen süreçte kooperatifçiliği öğrendi ve bir mutfak kurarak üretimlerine başladı.

Kadınlar, Hemdem Kadın Kooperatifi’nin kurulması ile bir yandan aile ekonomilerine gelir sağlarken diğer yandan da psiko-sosyal anlamda gelişim göstermeye başladı. Kooperatifimizin aylık geliri ortalama 350 bin TL. Kadınlarımız serbest zaman şeklinde çalışıyor ve aylık 5 ila 10 TL arasında kazanç sağlayabiliyorlar” diyen Sayılgan, kuruluş sürecini şöyle anlatıyor;

“İş piyasa analizinde aşçılık çıktı”

“Sultanbeyli’de kooperatif kurulmasına dair planlama çalışmaları, 2020 yılında UNHCR’ın destekleri ile kurgulanan Kariyer Merkezi projesi kapsamında sağlandı. Proje, bir araştırma projesi olarak kurgulanırken, Sultanbeyli ve çevresi için iş piyasa analizi gerçekleştirildi. Bu çalışmada aşçılık mesleğinin ihtiyaç duyulan meslekler ve eğitim alanları içinde ilk 10’da yer aldığı tespit edildi.

Bu çalışmalara ek olarak sağlanan danışan analizleri; çalışmaya, kadınlar ile başlanması gerektiğini öne çıkarır nitelikteydi.” 2021 yılının Şubat ayında temel deneme atölyeleri gerçekleştirildiğini dile getiren Sayılgan, deneme atölyeleri ile temel satış alanları oluşturulduğunu ve ürünlerin standardize edildiğini vurguluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Aylin Öney Tan Evrensel kültür çay

Dünya Çay Günü geliyor. Çay bizim için çok önemli,...

Tomurcuk çayın fiyatı belli oldu

ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram...

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: 3 defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit...

Çiftçi ürettiğini satamıyor, tüketici ise pahalıya alıyor

Hataylı çiftçiler ürettikleri ürünlerini satacak pazar bulamazken, tüketiciler ise...