Savaşının Antalya Yaş Meyve Sebze Süs Bitkilerine Etkileri, Sorunlar Talepler” raporu

Antalya Tarım Konseyi, “Rusya Federasyonu – Ukrayna Savaşının Antalya Yaş Meyve Sebze ve Süs Bitkileri Sektörlerine Etkileri, Sorunlar ve Talepler” başlığı ile hazırladığı raporu, Hazine ve Maliye, Dışişleri, Tarım ve Orman, Ticaret, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Milletvekilleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Batı Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne gönderdi.

https://www.facebook.com/antalyatarimkonseyi/

Raporun tamamnına linkten ulaşabilirsiniz

Rusya Federasyonu, Türk hava sahasını ihlal eden uçağının düşürülmesi sonucunda tarım sektörü ürünleri başta olmak üzere birçok sektörde ithalat kısıtlamasına gitme kararı almıştır. Ulusal ihracatımız bu karardan olumsuz etkilenme dönemine girmiş bulunmaktadır. Antalya ihracatı, tarım ve turizm sektörleri başta olmak üzere kent ekonomisi üzerinde bu krizin çok daha derin ve kalıcı olumsuz etkileri olacağı görülmektedir. Buna ilave olarak kentimizde sayıları hiç de azımsanmayacak boyutta olan iki ülke insanlarının iş ve aile ilişkilerinin de olumsuz etkilenmesinden kaygı duyulmaktadır.

Antalya’nın özelilikle örtüaltı üretim kapasitesi ve Rusya Federasyonu’na ihracat büyüklüğü dikkate alındığında ve mevcut durumdaki diğer potansiyel ülke performansları göz önünde bulundurulduğunda açıkça ortaya çıkmaktadır ki Rusya Federasyonu ile Antalya’nın ticareti iki temel konuda ihmal edilemez, yok sayılamaz ve göz ardı edilemez konumdadır.

Bunlardan ilki, Antalya örtüaltı ihracatının, yaklaşık 20 yıllık bir birikimin, çabanın ve ilişkiler derinliğinin ürünü olarak, kaçınılmaz bir şekilde Rusya Federasyonu’na bağlı olmasıdır.

İkincisi ise, her ne kadar toplam büyüklüğü 500 milyon USD gibi ulusal ihracatımız içerisinde mütevazi bir rakam gibi görünse de Antalya’nın Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracat değeri, nüfusunun çok geniş bir kesimine nüfuz etmesidir. Yani bu gelir, ilimizin kırsal kesimi başta olmak üzere sayıları milyonla ifade edilen insanımıza dağılmaktadır.

Uluslararası hukuka uygun olarak hükümetimizin gerçekleştirdiği bir müdahaleden dolayı yaşanmakta olan bu kriz, can kaybı nedeniyle her kadar bizleri üzse de, kentimizin ekonomik ve insani direncini kırmamalı ve büyümeye yönelik sektörümüzün ilerleyişini sekteye uğratmamalıdır.

Bu amaçla Antalya Tarım Konseyi İş Geliştirme ve Çalışma Grubu’nda hazırlanan rapor; Antalya valisi, Antalya milletvekilleri ve konsey üyelerinin katımlıyla 19.12.2015 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda değerlendirilmiştir.

Söz konusu raporumuz, acil önlemler ve iyileştirici önlemler başlıkları altında toplanan taleplerimiz ile EK-1 ‘de sunulmuştur.

Gereğini bilgilerinize arz ederiz. Saygılarımızla,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 35 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor

Meteoroloji'nin 26 Nisan hava durumu raporuna göre Ankara dahil...

‘’Doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmaz’’

Artan kırmızı et fiyatlarına karşı sektör temsilcileri de harekete...

Marmarabirlik, ortaklarına 600 milyon lira ödeme yapacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2023-2024 yılı...