Sadece bir yerde yetişiyor… ‘Sahte muz’ iklim krizini çözebilecek mi?

Şimdilik sadece Etiyopya’da yetiştirilen ve ‘sahte muz’ olarak da adlandırılan enset adındaki bir bitki uzmanlara göre insanlığı bekleyen iklim krizi kaynaklı gıda kıtlığındaki kurtarıcımız olabilir! İşte haberin ilginç detayları…

Koronavirüs salgınının da etkisiyle giderek şiddetlenen iklim krizi özellikle az gelişmiş ülkeler için büyük bir gıda yoksunluğunu da beraberinde getirdi. Birleşmiş Milletler’in yaptığı uyarıya göre önümüzdeki 30 yıl içinde, küresel ısınma konusunda ciddi adımlar atılmazsa, gıda temini ve güvenliği büyük tehdit altında olacak. Tohumların uzun kuraklıklar, sıcak hava dalgaları, ani seller ve böcek istilası gibi durumlara maruz kalması, milyarlarca insan için yokluk ve açlık anlamına gelecek.

Mısır ve buğday gibi hayati önemdeki ürünlerin üretimi fosil emisyonlarının artışından kaynaklı iklim olayları nedeniyle giderek düşüyor. Afrika ve Orta Amerika’da mısırın yıllık tüketimi 1 milyar tonu bulurken buğday da dünya nüfusunun Kalori ve protein ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor.

Hal böyle olunca da bahçecilik ve tarım uzmanları, hızla ısınan dünyamızda, az bilinen ama daha dayanıklı ve artan nüfusu besleyebilecek kadar bol yetiştirilebilecek tohumların arayışında.

‘Enset’ adı da verilen ve Etiyopya muzu ya da sahte muz olarak da adlandırılan bitki ise tam burada devreye giriyor. Ülkenin yüksek güneybatı bölgesinde yetişen bu bitki 10 metreye ulaşan boyuyla ve yıl boyu yetişmesiyle biliniyor ve bölgede 20 milyondan fazla insanı doyuruyor.

Etiyopya’daki enset tarlaları

Gerçekte bir meyve olmayan ancak muza benzeyen bitki yenilebilir değil ancak bitkinin nişastalı sapları ve kökleri tüketilebiliyor. Bunlardan elde edilen püre fermente ediliyor ve hamur haline getirilerek ekmek ya da lapa yapılabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...