OYAK şirketlerinden HEKTAŞ’ın ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Bursa Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi F.A.R.M.’da düzenlenen 2. Uluslararası Moleküler Bitki Moruma Kongresi benim için öğretici ve anlamlı oldu.
OYAK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü Grup Başkanı ve HEKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Levent Orakçier, HEKTAŞ Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Ebru Arıcan’ın gözetim ve denetimde örgütlenen kongrede her şey saat gibi işledi. Önemli bir aksama olmaksızın 15-18 Mayıs günlerindeki sunumlar ve sorgulamalar tamamlandı. Kongreyi alıcı bir ruhla izleyenler için çok şey anlatıldı; değişik konularda farkındalık düzeyini artırıldı; kendi eksikleri ve yanlışlarıyla yüzleşme özgüveni olanlar ne yapılması gerektiği konusunda ciddi biçimde aydınlandı.
Kongrede algıladıklarımla ilgili birkaç yazı kaleme alarak algıladıklarımı paylaşmak istiyorum; ama yapılan iş zihinlerden uzaklaşmadan genel olarak konunun uzmanı olmayan benim gibi bir gözlemcinin genel olarak öğrendiklerini paylaşmalıyım.
Gözlemlerimi beş bölümde özetleyeceğim:
1) Kongrede nicelik ve nitelik bütünlüğü,
2) Nobel Ödüllü Dr. Craig Mello’nun saptamaları,
3) Gıda güvenliği ve moleküler bitki koruma
4) Neden ağlarda yer almalıyız?
5) Kongrede zihnimde netleşen ülkemizin bu alandaki gündemi.
Kongrenin nicelik ve niteliği
Yaşım otuzlara ulaşmışmıydı hatırlamıyor; Büyük Usta Çetin Altan’ın bir yazısında adı geçen Aleksandr Kitaygorodski’nin “Ben Bir Fizikçiyim” kitabında bilim ve araştırma insanları için uluslararası kongrelerin ne anlama geldiğini öğrenmiştim. Bursa Orhangazi’de kongreye giderken kitaptan aldığım notlara göz attım.
Bilimsel sunumları izleme konusunda Kitaygorodski’nin bütün uyarılarının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha deneyimlemiş oldum. Öğrenmek isteyen, anlamaya istekli olan, anladığını anlamlandırmayı bir sorumluluk olarak kavrayan herkesin bir şey bulacağı, farkındalık düzeyini birkaç basamak yukarılara taşıyabileceği bir platforma tanıklık ettik.
Kongreyi düzenleyenlerin hakkını verelim ki, bu andan sona bu gibi etkinliklere emek ve zaman ayıranları yüreklendirmiş olalım. Bir başka pencereden baktığımızda, 20 ülkeden,81 kendini kanıtlamış bilim insanının katıldığı, 600 konuğun ağırlandığı 167 sunumun yapıldığı toplantının niceliği kadar, niteliği de uluslararası eleklerin üstünde kalacak düzeyi, geleceğe olan umudumuzu güçlendirdi.