Recep Erçin: Fındıktan sonra şimdi de limonda rekolte tartışması

0
410

Başlığa bakıp “Recep ülkede her şey bitti de limonun rekoltesi mi kaldı?” diye sormayın. Çünkü hadise limon rekoltesini aşan bir durum. Önceki hafta limon ülkemizde bir hayli gündem oldu. İstanbul’dan da bir grup gazeteci kalkıp Hatay Arsuz’a gitti ve dalda kalan limonları haber yaptı.

Güvenilir Ürün Platformu ile Gıda Perakendecileri Derneği, “Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” projesi kapsamında Hatay’ın Arsuz ilçesinde üreticilerle bir araya geldi. AA’nın 20 Mart’ta bu buluşmaya dair geçtiği ve sitelerde yer alan haberden aktarıyorum:

“Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu Burada: 200 bin tonun üzerinde ürün üretiliyor, biz zincir marketlerde yıllık yaklaşık 40 bin ton limon tüketebiliyoruz. Bu rakamın da 80-100 bin tonu zaten ihracata gitmesi gerekiyor. Mutlaka buraya ihracatçıların ayrı bir ihtimam göstermesi gerekiyor.”

“Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven: Burada 200 bin tona yakın limon üretiliyor. Mandalina ve portakalla birlikte burada 250 bin ton ürünümüz var. Maalesef şu anda bunların büyük oranda hasadı yapılmamış durumda.”

21 Mart’ta İHA’nın geçtiği haberden aktarıyorum:

“Limon üreticisi Sabahattin Satmaz: ‘Böyle devam ederse 150 bin ton limon heder olacak. Yetkililerden yardım bekliyoruz… Arsuz’da 200 bin tona yakın limon var.’ … Dağıtım ağındaki sorunun devam etmesi halinde Arsuz’daki 150 bin ton limonun dallarında çürüyeceğini söyleyen çiftçiler….”

22 Mart tarihli Ekonomi Gazetesi’nde yer alan haberden aktarıyorum:

“Arsuz İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Nuri Saraçoğlu: Bölgenin 200 bin ton civarındaki limon rekoltesinin yüzde 20’si depremden önce ihraç edilmişti, kalanlar ise dalında duruyor.”

ÇAĞATAY DİKKAT ÇEKTİ

Bütün bu haberler üzerine gazeteci üstat Ali Çağatay 28 Mart günü şöyle bir tweet attı:

“Bir gazeteci haber yapıyor: Hatay’da 150 bin ton limon hasat edilmezse çürüyecek. Üretici 4 TL’den elinden çıkarırsa, malı çürümeyecek! Araştırdık: Hatay’daki toplam limon varlığı 20 bin ton ve üretici 4 TL’den satarsa zarar edecek. Arka planı şu: Gazeteci kabzımallarla iş tutuyor… (Dalda kalan 20 bin ton. Kaynak:Yaş Sebze-Meyve İhracatçıları Birliği).”

Bu tweet üzerine konuyu soruşturmaya karar verdim. Öncelikle bölgede yapılan toplantıda yer alan gazeteci arkadaşımı aradım ve bilgilerin doğrudan yerel yöneticiler tarafından verildiğini söyledi.

Yani bir yanlışlık varsa da onlardan kaynaklıydı.

Peki yanlışlık var mıydı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz