Prof. Dr. Aykut Gül: Yeni destekleme modeli başarılı olacak mı?

Tarım aslında hep önemli bir sektördü. An­cak pandemi, deprem, küresel krizler, ik­lim değişimi, gıda milliyetçiliği, gıda enflasyo­nu ve lojistik sorunlar tarımın önemini derin­den hissetmemize neden oldu.

Tarımın ekonomik yönünün dışında sosyal ve stratejik yönleri de var. Tarım politikaları oluşturulurken ekonomik kaygıların ötesin­de insanı, çevreyi, güvenliği ve gıdada yeter­liliği dikkate almanız gerekiyor.

Dünyada ve ülkemizde tarımda planlama bir şekilde hep vardı. Destekleme politikaları uyguluyorsanız arkasında bir planlama zaten olmak zorundaydı. Ancak sorun, planlamanın öncelikleri ve etkinsizliğiydi.

Planlama her şeyden önce bir önceliklen­dirme meselesidir. Kaynaklarınız sınırsız ol­madığı için kaynak kullanımını ve neyi, ne ka­dar, nasıl üretmeniz gerektiği konusunda ön­celiklendirme yapmanız gerekiyor. Planlama, esnek, sade olmalı, kolay yönetilebilmeli ve sağlıklı etki analizleri yapılabilmeli.

Yeni model uygulanıyor

Ülkemizde tarımsal üretim planlaması ve onun bir enstrümanı olan yeni destekleme modeli, iki yıl süren bir hazırlık aşaması son­rasında hayata geçirildi.

Planlamanın planlanması aşaması diyebi­leceğimiz bu süreçte, tüm paydaşlarla görü­şüldü, yasal altyapı hazırlandı ve eğitimler verildi.

Ağırlaşan kış şartları nedeniyle zaman za­man ara verilen Cuma Buluşmaları, benze­ri tarihimizde hiç olmayan, teşkilatın, pay­daşların ve üreticilerin bir araya geldiği, her hafta yüz binlerce katılımcı ile devam eden muhteşem bir platforma dönüştü. Bu sayede dezenformasyonun önüne geçiliyor, sahadan gelen tepkiler ilk elden dinleniyor ve planla­manın daha iyiye gidebilmesi yönünde reviz­yonlar için altlık oluşturuluyor.

Yeni destekleme sisteminde üç ana baş­lık olmakla birlikte, asıl kontrolün katsayı ve katsayı değerinde olduğu düşünülmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...