Prof. Dr. Aykut Gül: Sözleşmeli üretime doğru

Geçtiğimiz nisan ayında, Tarım Kanunu’nun 7’nci ve 13’üncü maddelerini yeniden düzenleyerek sözleşmeli üretimle ilgili birçok önemli değişikliği sağlayan girişimin altyapı çalışmaları devam ediyor.

Sayın Kirişçi döneminde çıkartılan ve kamuoyunda tartışmalara yol açan düzenlemenin uygulamaya nasıl geçeceği merak konusuydu. Yeni Bakanımız Sayın Yumaklı, kendisinin de emeği olan bu çalışmaların ikincil mevzuatlarını birer birer hayata geçiriyor.

Hatırlanacağı üzere sözleşmeli üretimle ilgili ayrıntılar Kanunun 13’üncü maddesinde yer alıyor: “Sözleşmede yer alan tarafların haklarının korunması ve sorumluluklarının belirlenmesi için sözleşmenin taraflarında aranacak vasıflar, sözleşmeye konu ürünün teslim ve tesellüm koşulları, fiyat ve miktardaki değişim oranları, ayni ve nakdi avansın sınırları ile kapsamı ve benzer hususların da içinde olduğu sözleşme genel şartları tarımsal faaliyet alanlarına göre Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” Söz konusu maddeyle, tarımsal üretim sözleşmeleri konusunda dile getirilmekte olan hukuki altyapının olmadığına dair eleştiriler bertaraf edilmişti.

Aynı maddenin (c) bendinde yer alan “Bakanlık, sözleşmeli üretimin geliştirilmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi amacıyla sözleşmenin taraflarını ve kapsamını içeren kayıt sistemleri oluşturur ve sözleşmeler bu kayıt sistemleri kullanılmak suretiyle de düzenlenebilir” ifadesi, etkili bir kontrol sisteminin oluşturulacağını gösteriyordu. Bir sonraki bentte ise tarımsal üretim sözleşmesine konu ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunluluğunun getirilmesi bir başka güçlü ayağı oluşturuyordu.

Nihayet (d) bendinde, “Tarımsal üretim sözleşmelerinde belirtilen mücbir sebepler haricinde sözleşme kapsamında üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar için ceza koşulu belirlenir” denilmiş ve müeyyidelere yer verilmişti. 13’üncü maddenin sonraki bentlerinde, hukuki süreçlerle ilgili olarak, arabuluculuk, yargılama usulü ve giderleri ile ilgili hususlar detaylı bir şekilde yazılmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...