Prof. Dr. Aykut Gül: Planlı üretim konusunda paydaş görüşleri

Planlı tarımsal üretim, tartışmaya açıldı ve paydaşlardan yoğun bir şekilde görüş, öneri ve eleştiri geliyor. Geçen hafta başlangıç yaptığımız bu konuya bugünkü yazımızda devam ediyoruz.

En son, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin’in ev sahipliğinde, İldeki Ziraat Odası Başkanları, Birlik Başkanları, TMO Bölge Müdürü, TARSİM Bölge Müdürü, Ticaret Borsası temsilcisi, üniversite ve diğer çok sayıda paydaşın katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda ve kamuoyunda öne çıkan görüşleri sizlerle paylaşıyorum:

-Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Mehmet Hasdemir, projenin başındaki isim. Başarılı çalışmalarını bildiğim, Tarım Ekonomisti olan Hasdemir’in bu işi yönetiyor olması bana güven verdi.

-Sayın İl Müdürümüzün açıklaması, 2023- 24 üretim sezonunda, yani bu Eylül ayında uygulamanın başlayacağı ve ilk yılın geçiş süreci olacağı yönünde.

-Planlamanın gerekliliği konusunda şu ana kadar herkesin hemfikir olduğunu gördüm.

-Paydaş görüşlerinin, iki saat süren bir toplantıda, her kuruma söz hakkı verilerek alınması ve bunun ülke genelinde yapılıyor olması çok önemli. Haftaya Mersin’de Genel Müdür Hasdemir’in de katılacağı bir bölge toplantısı olacak. O toplantıyla ilgili değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

-Geçen yazıda da ifade ettiğim üzere, Üretimin Planlanması Kurulu’nda paydaş temsilcilerinin de yer alması gerektiği konusunda görüş birliği mevcut.

– Projeyi tam olarak uygulamaya geçirmeden önce pilot çalışma yapılması gerektiği görüşü hâkim. Ancak bu noktada iki farklı yaklaşım var:

(1) Pilot uygulamanın bir il veya havzada yapılması. Bu konuda Adana gibi polikültür tarımın hâkim olduğu bir il yerine Konya gibi daha çok monokültür üretim olduğu bir yerin tespit edilmesi öneriliyor.

(2) Pilot çalışmanın ülke genelinde uygulanması ancak birkaç stratejik ürünle sınırlı tutulması bir diğer öneri.

-Doğru karar alabilmenin ölçebilmeye, ölçmenin ise sağlıklı ve yeterli veriye ihtiyaç duyduğu, bu nedenle Bakanlığın veritabanları, büyük veri yönetimi konusunda yeterli olması, tarım sayımının acilen yapılması talep ediliyor. Karar destek aşamasında yapay zekadan mutlaka faydalanılması gerektiğini de toplantıda bizzat dile getirdim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması 2024

https://www.youtube.com/live/kgCGmjLuZT8?feature=shared  

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...