Bugünkü yazımda, tarım sektöründe görülen bazı olumlu gelişmelere dikkat çekmeye çalışacağım.
Artık millet olarak, negatiften beslenme yerine pozitif gelişmeleri de fark ederek, daha yüksek bir moral ve motivasyonla, ülkemizi hak ettiği seviyelere getirmek zorundayız. Köşemin sınırlarının el verdiği ölçüde, kısa kısa, maddeler halinde, güncel bazı gelişmeleri sizlere sunmaya çalışacağım:
21,5 milyon ton buğday üretimi
Ulusal Hububat Konseyinin, 1 Ekim 2022-31 Mayıs 2023 buğday üretim dönemini kapsayan ikinci tahmin raporunda, rekoltenin, uzun yıllar ortalamasına (20 milyon ton) göre %7,5 artarak 21,5 milyon ton olarak gerçekleşebileceği değerlendirilmiştir.
Söz konusu raporda, “Buğday ekim alanının 2022-2023 üretim yılında 7,3 milyon hektar olduğu öngörülmektedir. Ekim alanlarındaki değişim, yağış miktar ve dağılımları ile verim üzerine etken lokal faktörler birlikte değerlendirildiğinde buğday rekoltesinin uzun yıllar ortalamasına göre; Marmara Bölgesinde aynı düzeyde kalacağı, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde %3’er, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde %7, İç Anadolu Bölgesinde %10, Doğu Anadolu Bölgesinde %12 ve Karadeniz Bölgesinde %20 artacağı öngörülmüştür.” denilmektedir. Yıllık buğday tüketimimizin 19 milyon ton olduğunu dikkate aldığımızda, bu sezonda 2,5 milyon ton kadar fazlamızın olacağını ifade edebiliriz.
Bu değerle yeterliliğimizin 113 civarında olabileceğini tahmin edebiliriz (100 tam yeterlilik anlamına geliyor). Buna rağmen elbette ki ithalatımız olacak. Çünkü dahilde işleme rejimi gereği bunu yapmak durumundayız. Bir başka deyişle, aldığımız ham buğdayı işleyerek katma değer sağlıyor ve ihraç ediyoruz. Bunun sonucu olarak dünya un ihracatından ülke olarak birinci sıradayız. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonuna göre 2022 yılında 1 milyar 158 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.