Prof. Dr. Aykut Gül: Gıdada dijitalleşme, şeffaflık ve adil rekabet

Tarımda dijitalleşme dediğimizde genellik­le tarımsal üretimde dijital araçların kul­lanılması anlaşılıyor. Oysaki kamuoyu ve piya­salar açısından şeffaflaşmanın önemi büyük­tür ve dijitalleşme bu anlamda önemli fırsatlar sunar.

Geçen haftaki yazımızda bahsettiğimiz, TÜ­BİTAK tarafından geliştirilen Market Fiyatı platformuna tüketicinin gösterdiği ilgi ve afişe edilen fahiş fiyatlar, nihayetinde haksız reka­betin önünde geçerek tam rekabetin oluşumu­na büyük katkı sağlıyor.

Bunun ardından bir başka önemli uygulama olan Haksız Fiyat Artışı Bildirimi mobil uygu­lamasına yeni özellikler eklendiği haberi gel­di. Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği bu uygula­ma ile tüketicileri mağdur eden fahiş fiyatların önlenmesi ve piyasada herkes için açıklığın ve şeffaflığın sağlanması hedefleniyor.

Aslında Market Fiyatı uygulaması fiyatlar konusunda aydınlatırken, Haksız Fiyat Artı­şı Bildirimi uygulaması, kullanıcı dostu bir ta­sarımla, vatandaşın ilgili mercilere şikayeti­ni anında ve kolaylıkla yapabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla haksız fiyatlar karşısında sadece söylenmek yerine, onun düzeltilmesi yolunda eyleme geçilmiş oluyor.

Uygulamada, şikâyet hakkında beş adete ka­dar fotoğraf yüklenebilmesi, konum ve açık­lama girilebilmesi mümkün. Eskiden adliye önünde arzuhalcilere dilekçe yazdırmak ve il­gili mercilere elden teslim etmek gibi uzun ve zahmetli süreçlerin yerini, bu uygulama saye­sinde, birkaç dakikada tamamlanan bir evreye geçilmiş durumda.

İki uygulama güç birliği yapamaz mı?

Okurlarım bilirler, bu tür konularda genel­likle yapıcı eleştirilerde bulunmaya ve “Peki ne?” sorusuna cevap olarak bazı önerilerde bu­lunmaya çalışırım.

Önceki yazılarımda, birçok kez Market Fi­yatı uygulaması türünde bir çalışmanın bir an önce yapılması için Ticaret Bakanlığı’nın iki yıl kadar önce yayımladığı bir veri paylaşımı yönetmeliğinden bahsetmiştim. Tüm amacı­mız, dijitalleşme ile şeffaflığın sağlanması, tü­keticinin mağdur olmaması ve gıda enflasyo­nunun aşağı çekilmesiydi.

Bu aşamada, bu iki uygulamanın birbirini desteklemesi gereken birçok yönünün olduğu­nu düşünüyorum. Örneğin, basında çıkan bir­çok haberde, aynı bölgedeki bazı ürünlerde iki katına varan fiyat farklılıkları manşetlere ta­şınmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai don narenciye kokusunu yok etti

Soğuk hava darboğazdaki üreticiyi etkiledi. Narenciye bahçeleri hayati seviyede...

TMO’dan Ocak ayında yüklü miktarda arpa alan kişi ve kuruluşlar köşeyi döndü!

TMO’dan tahsisin uygulanmadığı Aralık ve Ocak ayında yüklü miktarda...

İklim krizine karşı doğal bariyer: Yosun çiftlikleri

Yeni bir araştırma çiftliklerde üretilen yosunların sudaki kirleticileri emerek...

Sevinçte de kederde de ayran içtik

Türkiye’de ayran üretimi ve tüketimi her geçen yıl artış...