Plastik hammadde ithalatında Avrupa’da 2’nciyiz

Çevre kirliliği ile mücadelede ilk sırada geri dönüşümün geldiğine dikkat çeken Burpol Polimer Plastik Genel Müdürü İlkay Yıldırım, “Ortaya çıkan atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülerek, yeniden ekonomiye kazandırılmalı” dedi.

Dünyanın sınırlı kay­nakları hızla tükeni­yor. Bu nedenle çev­re kirliliği ve küresel ısınma için acilen harekete geçilme­si gerekiyor. 18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü kapsa­mında değerlendirmede bu­lunan Burpol Polimer Plastik A.Ş.’nin Genel Müdürü İlkay Yıldırım, “Dünyadaki kay­naklar hiç bitmeyecekmiş gi­bi hoyratça tüketiliyor.

Oysa kaynaklar sınırlı ve hızla tü­keniyor. Çevre kirliliği ve kü­resel ısınma, acil çözmemiz gereken sorunlar olarak önü­müzde. Dünyanın yaşanabi­lir bir gezegen olarak kalabil­mesi bizim elimizde ve gele­cek nesiller için bunu yapmak zorundayız. AB de bu amaç­la 2030’da karbon emisyo­nunun yarıya düşürülmesi ve 2050’de net sıfır emisyon hedefini açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için atılması gereken adımların başında da geri dö­nüşüm geliyor” dedi.

Türkiye’nin plastik ham madde tüketiminde Avru­pa’da ikinci sırada yer aldığı­nı dile getiren Yıldırım, “Üre­timde ham madde olarak kullanmak üzere her yıl mil­yarlarca dolarlık plastik ithal ediyoruz. Bu da cari açığa ne­den oluyor. Oysa geri dönü­şüm yöntemleriyle ülkemiz­deki atıklardan plastik ham madde elde etmek mümkün. Plastikler, geri dönüşümü kolay malzeme olma özelli­ğine sahip. Plastik malzeme eritilip yeniden şekil veril­dikten sonra defalarca kulla­nılabiliyor. Örneğin; otomo­tivde kullanılan plastiklerin yüzde 75’i geri kazanılabilir ürünlerdir. Geri kazanılmış ürünler tekrar otomotiv sek­töründe plastik olarak kulla­nılabilmektedir. Plastik mal­zemenin tercih edilmesiy­le enerjiden ve maliyetten de tasarruf sağlanabilmektedir” ifadelerinde bulundu.

Her atık bir ekonomik değer

Ortaya çıkan atıkların bü­yük bir bölümünün geri dö­nüştürülerek, yeniden eko­nomiye kazandırılabileceği­ni, böylelikle çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı önlem alınabileceğini ifade eden İl­kay Yıldırım, “Her atık bir ekonomik değerdir. Dönüştü­rülebilir malzemeler atık veya çöp değil, yeniden üretim için ham madde, yani milli servet olarak görülmelidir. Geri dö­nüşüm, Bursa ekonomisi ve ülke ekonomisi için bir zorun­luluktur. Bu nedenle geri dö­nüşüm bilinci yaygınlaştırıl­malıdır” şeklinde açıklama­larda bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Millet ucuz et kuyruğunda ESK kâr ediyor

Sofrasına et koyamayan vatandaş, ucuz et alabilmek için saatlerce...

Üç haftada Avrupa’nın reddettiği ürünler: Buğday ekmeği, organik nohut unu, kahve…

AYŞEGÜL KASAP Son üç haftada Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 ürün...

Pazarda açlık havası var

Yurttaş ekonomik krizin gölgesinde çarşı, pazar alışverişinden uzak duruyor....

“Dünyada satılan balın yarısı sahte”

Taklit ve tağşişin en fazla olduğu ürünlerden biri olan...