Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de (BM) 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla düzenlenecek özel oturumda Türkiye’de uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’nin detaylarını anlatacak. Sıfır Atık Projesi kapsamında gelecek yıl zorunlu olacak depozito yönetim sistemi logosu 1 Ağustos’tan itibaren tüm içecek ambalajlarının üzerinde yer alacak. İçecek üreticileri, DYS logosu olmadan tek kullanımlık ambalajlar üretemeyecek. Sistem nasıl işleyecek, depozito parası nasıl belirlenecek, tüketici parasını nasıl alacak ve nerede kullanacak? Depozito Yönetim Sistemi hakkında öğrenmek istediğiniz her şey haberimizde.
Bugün 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesini sağlayan ‘Sıfır Atık Projesi’ dünya genelinde yaygınlaşıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği’nin özel davetlisi olarak gittiği New York’da 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla düzenlenecek özel oturumda Türkiye’de uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’nin detaylarını anlatacak.
2017 yılından bu yana Türkiye’de başarıyla uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında tek kullanımlık içecek ambalajlarında gelecek yıl başından itibaren ‘depozito yönetim sistemi’ne geçilecek. Hem ekonomi, hem çevre ve insan sağlığı açısından önemli olan sistemin hayata geçmesi için geri sayım başladı.
Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) 30.12.2022 tarihli ‘Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi Uygulamalarına İlişkin Duyurusu’na göre 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren içecek ambalajları üzerinde ‘Depozito Yönetim Sistemi İşareti (logosu)’ zorunlu olacak. Yani, ağustos ayından itibaren de özel güvenlikli mürekkep ile basılmış Depozito Yönetim Sistemi sembolünün yer aldığı etiketler içecekler üzerinde zorunlu olacak. Bu etiket olmayan içecekler satılamayacak.
Bu yılın “Sıfır Atık Yüzyılı” olacağını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bu yıl itibarıyla 2 bin depozito iade makinesi, 5 bin depozito toplama noktasıyla, en az 7 bin noktada hizmet vereceğiz. 2024 yılı itibarıyla da zorunlu hale getireceğiz” demişti.
Peki nedir bu depozito yönetim sistemi? Tüketicileri çok yakından ilgilendiren ve gelecek yıl zorunlu olacak depozito yönetim sistemi’ni A’dan Z’ye sizin için araştırdık.