Patatesi ucuza yiyemeyeceğiz

Geçtiğimiz yıl çiftçinin elinde kaldığı için TMO tarafından alınan patates, bu yıl gıda ürünleri içinde en çok fiyatı artan ürünler arasında yer alıyo

SEZA NUR DEMİRPARMAK
Geçtiğimiz yıl çiftçinin elinde kaldığı için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınan patates, bu yıl gıda ürünleri içinde en çok fiyatı artan ürünler arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde patateste bir yıllık artış oranının yüzde 342,1 olduğunu açıkladı. Patatesin 2021 yılında maliyetlerinin altında satıldığını aktaran Niğde Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veli Kenar, bu yıl patatesin hak ettiği değerinde satıldığını belirtirken, AYT Tarım Gıda Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Kurucusu ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım, bitkisel üretim içerisinde maliyeti en pahalı olan ürünün patates olduğunu, tüketicinin yaz aylarında dahi patatesi ucuza yiyemeyeceğini belirtti.

“MALİYETLER DÜŞMEZSE PATATESİN FİYATI ARTACAK”
Bitkisel üretimi yapılan temel ürünler içerisinde dekar başı maliyeti en pahalı olan ürünün patates olduğunu dile getiren Yıldırım, “Patates, bitkisel üretimde en fazla gübreyi kullanan ürün. Gübre fiyatı geçen yıla göre yüzde 400 arttı. Mazot yüzde 300, ilaçlar yüzde 150-200, elektrik yüzde 50-300, tohum yüzde 50-100 arası arttı. Bundan sonra tüketici patatesi yaz aylarında dahi ucuza yiyemeyecek. Çünkü bitkisel üretim içerisinde maliyeti en pahalı olan ürün. Eskiden patates gariban yemeği olarak anılırdı, ama değil her sofrada bulunuyor. Patates stratejik bir ürün. Girdi maliyetleri düşmediği sürece patatesin fiyatı artacak. Tüketici veya aracılar kazansın denecekse patatesi ekecek çiftçi bulamayız, yurt dışına mecbur kalırız” diye belirtti.

Patatesin markete ulaşana kadarki süreçte çok fire vermediğini belirten Yıldırım, “Market ve manavlar bozulan meyvelerdeki karlılık oranlarını patates ve soğana da uyguluyorlar. Domatesi, biberi patlıcanı bir hafta satamazsanız çöpe gidiyor. Fakat patates serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiğinde bozulmuyor. Sorgulanması gereken son tüketiciye ulaştıran yerler. Patates sebze grupları içerisinde zayiatı sıfıra yakın olan ürün. Patatesler marketlerin elinde kalıp çöpe gitmiyor. Ancak kar marjları bisküvi, meyvedeki gibi uygulanıyor” dedi. Yıldırım, ayrıca Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin içerisinde tarım kesimini temsil eden bir sözcünün olması gerektiğini de ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bir fincanıyla iç ısıtan lezzete yasak geldi! Avrupa’da alarm: ‘Laboratuvarda üreteceğiz’

Özellikle soğuk kış günlerinde içtiğimiz bir fincan salep hepimizin...

Toprak susuz, çiftçi umutsuz

Tarımda söz sahibi olan kentlerden Adana’nın verimli toprakları betonlaşmaya...

Son 60 yılın en soğuk kışı olacak: La Nina geliyor, uzmanlar tarih verdi

Son 50-60 yılın en soğuk kışlarından biri olacağı öngörülen...

Prof. Dr. Emre Alkin: Asgari ücretten gıdaya ayrılan pay korkunç!

Türkiye’de ortalama ücretin, asgari ücrete yakın olduğunu, bundan dolayı...