Pandemideki ihtiyacı gören Alarko’nun yeni hedefi tarım

Elif Ergu Demiral

Alarko Topluluğu bir yıl önce seracılık, tohum, gübre ve gıda alanlarında yatırıma başladı. Alarko Tarım kısa sürede Türkiye’nin en büyük modern topraksız seracısı oldu. Bir metrekare topraktan 15 kg domates alınırken bu seralarda 45 kg domates üretiliyor. Alarko Tarım seralarında jeotermal enerji kullanıyor. Tohum üretimine başlayan Alarko Tarım, gübre tesislerinde de mikro granül gübre üretiyor. Yakında Alarko Tarım Akademisi de kurulacak.

70 yıllık geçmişi olan Alarko Topluluğu geçtiğimiz yıl tarım alanında yatırımlara başladı, tarıma hızlı bir giriş yaptı. Yenilikçi adımları hızla attı. Teknolojik sera, tohum, gübre ve gıda olmak üzere 4 ana sektörde üretim yatırımlarına başladı. Alarko Tarım’ın yenilikçi işlerini önümüzdeki dönemde çok dafa fazla duyacağız. Alarko Tarım Genel Müdürü Melike Koçoğlu ile buluştuk, topluluğun tarım yatırımlarını konuştuk.

– Alarko Topluluğu içinde tarım çok yeni. Nasıl atıldı bu adım?

Alarko Topluluğu’nun geçmişinde enerji, turizm, gayrimenkul, sanayi, ticaret işleri yıllardır çok başarılı bir biçimde devam ediyor. 70 yıllık güçlü bir geçmiş var. 2023’te yeni bir alan olarak tarım seçilmiş.

– Gelecek için en stratejik alanlardan biri tarım. Teknoloji ve  enerji yatırımlarıyla birlikte tarım şirketlerin geleceğini belirliyor diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Tarım ve teknoloji gelecek için çok stratejik alanlar. Alarko Topluluğu özellikle Covid dönemi ve sonrasında yaşananlarla tarımın tüm dünyada çok daha önemli olduğunu görerek bu alana yatırıma başladı. İklim krizinin etkilerini hepimiz yaşıyoruz. Kuraklık etkisiyle büyük değişim yaşanıyor. Türkiye’de tarım çok kritik aşamada. Alarko’nun geçmişinde tarım yok ama yaptığı işi en iyi şekilde yapmak, finansal kaynakları iyi değerlendirmek, son teknolojileri kullanmak vizyonu olduğu için bu sektöre girmek konusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda tarım yatırımlarının katma değerli, sürdürülebilir bir iş modeli olduğu, bunun da sürekli inovasyonla geliştirilerek ilerleyebileceği konusunda karar verildi. Tarıma yatırımın hem topluluğa hem de ülkeye fayda sağlayacağına kanaat edildi. Aslında aynı şekilde dünyaya da fayda sağlama misyonumuz var, çünkü tarım işini bu topraklarda yapıp dünyaya ulaştırma vizyonuna sahibiz. Bu yola, bu düşünceler ve planlarla çıkıldı.

– Türkiye’nin tarım alanındaki durumu maalesef son dönemde iç açıcı değil. Çiftçi sayısında büyük kayıplar, düşüşler var. Tarım alanlarının kaybedilmesi, toprakların kirlenmesi sorunları katlanarak büyüyor. Küçük çiftçilerin yapabileceklerinin ötesinde büyük şirketlerin bu alanda sürdürülebilir çalışmalar yapması gerçekten de stratejik önem içeriyor. 2023’te başladınız, ilk adımda neler yapıldı?

Aslında konuya 360 derece yaklaşıyoruz. Tohum, seracılık, gübre ve bitmiş gıda olarak 4 alana ayırabiliriz tarım alanındaki adımlarımızı. İlk adımı Afyon’da modern, teknolojik seracılıkta attık.

Seracılıkta Avrupa’da birinci

– Türkiye seracılıkta çok ileride. Sizin yaptığınız seracılık bunu nereye taşıyacak? Neyi farklı yapıyorsunuz?

Haklısınız, Türkiye Avrupa’da seracılıkta birinci, dünyada da ilk 5 ülke arasında. Ama modern seracılık çok farklı boyutlarda. Biz tamamen modern, teknolojik seracılık yapıyoruz. Topraksız tarım. Bizim odaklandığımız alan bu. Bunu yaparken de bu alanda da Türkiye’nin ilk 10 ülkeden biri olmasını hedefledik.

Domatesler kokopitlerde yetişiyor

– Topraksız tarım seracılıkta nasıl bir fark yaratıyor? Ürün kalitesi, üretim koşulları, maliyetler vs nasıl?

Topraksız tarımda ürünleri kokopit denilen Hindistan cevizi liflerinin içinde yetiştiriyoruz. Daha kontrollü bir ortamda oluyor. Kokopit dediğimiz lifler besini bire bir tohuma ve fideye işletiyor. Çok küçük bir alanda çok daha verimli üretim yapılıyor.

– İlk adımda bu yıl domates ürettiniz. Domates örneğinden gidersek nasıl sonuçlar alındı?

Topraklı tarımda metrekarede 15 kilogram ürün alınırken topraksız tarım yaptığımız seralarımızda 45 kilogram domates aldık. İklim koşulları nedeniyle açık tarımda zorlanılan yerlerde ve ortamda seracılık bir çözüm. Özellikle de bu yaptığımız teknolojilerle gerçekleştirdiğimiz seracılıkta verim çok yüksek.

– Diğer seracılıktan da mı verimli?

Örtü altı seracılık çok önemli ancak bizim yaptığımız topraksız tarımda verim daha yüksek. Çok kıymetli bir fark var. Toprak yerine kokopit ortamında zararlıları da engelliyorsunuz. Gübre ve besini kontrol ediyorsunuz. Bu yüzden modern seracılığı tercih ettik.

– Yatırım maliyeti daha mı yüksek?

Evet öyle. Ve sürekli teknolojiyle takip etmeniz gerekiyor.

– Dünyada bu işin öncüsü ülkeler hangileri?

Hollanda bu işte öncü ve ileride. İspanya da iyi bir ülke. Aslında bizim de hedefimiz, yeni teknolojilerle ve inovasyonun hep işin içinde olduğu bir ortamda, her şeyin sensörlerle takip edildiği ve veri analizlerinin yapıldığı seracılıkta fark yaratmak. Isı, nem, ışık, ortamdaki hava koşulları otomasyon sistemleriyle kontrol ediliyor. İhtiyacı olan maddeler bitkiye yaşam döngüsünde veriliyor. Tarım teknolojilerine yatırım yaparak Türkiye’nin modern seracılıkta da referans gösterilen ülkelerden biri olmasını hedefliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Konya Ovası’nda bitkiler strese girdi: Rekolte beklentisi düştü

Konya Ovasında kıraç alanlarda bitkiler strese girdi, rekolte beklentisi...