Tarımsal girdi fiyatları üç sezondur yüzde 135 artarken, prim miktarının 1,6 TL olarak kaldığını aktaran İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, maliyetleri telafi edecek bir prim miktarının belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) şubat ayı meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, pamukta sürdürülebilir üretim ve ticaretin en önemli gündem başlıklarından biri olduğunu söyledi. Uçak, 33 milyar dolar ihracat gerçekleştiren tekstil ve konfeksiyon ihracatının temel hammaddesi olan pamukta, üretimin sürdürülebilirliği için prim miktarının maliyet artışlarını telafi edecek şekilde belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pamuk üreticisinin son üç sezondur para kazanamadığını dile getiren Öztürk, “Çiğitli pamuk ortalama fiyatı; 2022 yılında 15,7 lira, 2023 yılında 19,1 lira ve içinde bulunduğumuz sezonda ise 23,1 lira oldu. Son üç sezonda tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 135 arttı, prim miktarı ise değişmeden 1,6 TL olarak kaldı” dedi.
Son yıllarda enerji, işçilik ve finansman maliyetlerindeki artışların tekstil ve konfeksiyon sektörünün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörde çok sayıda firmanın üretimini, başta Mısır olmak üzere başka ülkelere taşıdığını hatırlatan Uçak, “Sanayinin ihtiyacı olan kaliteli hammadde için pamuğun hem üretim aşamasındaki hem de işlenme aşamasındaki standartlarını yükseltmek zorundayız. Sürdürülebilir pamuk üretimi rekabet ve ekosistemimizi korumak açısından büyük önem taşıyor. Organik, iyi tarım uygulamaları, BCI ve onarıcı tarım sistemleri gibi her türlü sürdürülebilir pamuk üretimini artırmak için destekleme mekanizmalarını hayata geçirmeliyiz. Bu desteklerin nihai ürüne kadar devam edebilmesi için sadece ülkemiz pamuklarına ait bir standart olan “GMO FREE Turkish Cotton” belgelendirmesi bir ön koşul olmalı” diye konuştu.