Pamuk fiyatı düştü, biber tavan yaptı

Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 46’sını yapan Şanlıurfa’da düşük fiyat nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor. Çukobirlik’in 44 randımanlı pamuk fiyatını 21 lira açıklamasına rağmen, piyasada pamuğun kilosu 15 liraya kadar düştü. Bölgenin bir diğer önemli ürünü olan kırmızı biberde ise fiyat 15 liraya çıktı.

Mehmet Hanifi GÜLEL / İSTANBUL

Güneydoğu’da son yıllarda ciddi anlamda üretim alanı artan pamukta bu yıl fiyatın düşük olması üreticiyi ciddi anlamda zorluyor. Çukobirlik bu yıl 44 randımanlı pamuk fiyatının 21 lira açıkladı, ancak piyasada pamuğun kilosu 15 liraya kadar düştü. Çiftçi temsilcileri 1 kilo pamuk maliyetinin kiralama ve enerji dahil edildiğinde 17 lirayı aştığını belirtiyor. Sektör temsilcileri fiyatın böyle devam etmesi halinde önümüzdeki yıl çiftçinin pamuk ekimi yapmayacağı ifade ediyor. Temsilciler, devletin bu dönemde 3-4 aylığına da olsa iplik ithalatına kota koymasını talep ediyorlar. Böylece kapanan yerli çırçır fabrikalarının tekrar üretime geçmesi sağlanacağını belirtiliyor. Diğer yandan bölgede bu yıl üretim alanı yüzde 50 azalan kırmızı biberin fiyatı da 15 liraya kadar çıktı. Bu dönemde bibere olan yüksek talepten dolayı arzda ciddi sorunlar yaşanıyor.

İşçilik ücreti kiloda 2,5 lirayı buluyor

Ziraat Odaları Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, Çukobirlik’in 44 randımanlı pamuk fiyatının 21 lira olarak açıklaması ve piyasada çırçır fabrikalarının bunu fırsata dönüştürdüğünü söyledi. Şu anda pamuğun piyasada maliyetine satıldığını belirten İpar, “Elle toplanan pamukta randıman çok düşük çıktığı için 14-15 liraya kadar düşüyor. Makineyle toplanan da 17 lira civarında. İşçilik ücretleri resmi olarak açıkladığımız 40 randıman pamuk için 2 lira 10 kuruş, bu da piyasada 2,5 liraya kadar çıkıyor” dedi.

https://www.dunya.com/ekonomi/pamuk-fiyati-dustu-biber-tavan-yapti-haberi-670718

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye’nin 18 ürünü, AB sınırlarından geri döndü!

AB’nin ‘Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi-RASFF’ verilerine...

Erhan Gülenç: Ekolojik tarım bahane Foça talanı şahane!

İzmir'de varlıklı kesimlerin tarım arazileri üzerinde 'ekolojik tarım turizmi'...

Assiye Yıldırım: Mevsimlik Tarım Politikaları!

Değerli okurlarım hepimizin diline pelesenk olan, gıdanın yolculuğunu anlatan...