Ömer Fethi Gürer: Tarımda plansızlık çiftçinin emeğini değersizleştiriyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre Türkiye’de sebze üretiminin yüzde 6 oranında artmasına rağmen, ürünü para etmeyen üreticinin bu artıştan yarar sağlayamadığını söyledi. AKP iktidarının plansız tarım politikalarını eleştiren Gürer, “Bu plansızlık, çiftçinin emeğini değersizleştiriyor ve tüketiciyi pahalı gıda fiyatlarına mahkum ediyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre Türkiye’de sebze üretiminin yüzde 6 oranında artmasına rağmen, ürünü para etmeyen üreticinin bu artıştan yarar sağlayamadığını söyledi. AKP iktidarının plansız tarım politikalarını eleştiren Gürer, “Bu plansızlık, çiftçinin emeğini değersizleştiriyor ve tüketiciyi pahalı gıda fiyatlarına mahkûm ediyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre, 2024 yılında sebze üretim miktarının geçen yıla oranla yüzde 6 artarak 33,7 milyon tona ulaştığını belirterek, ancak bu artışın üreticiye yansımadığını belirtti. Gürer, yaptığı açıklamada, domatesten kuru soğana birçok üründe artış yaşanmasına rağmen, AKP iktidarının plansız tarım politikaları yüzünden bu artışın fayda yerine israfı beraberinde getirdiğini ifade etti. Gürer, AKP iktidarının  uzun yıllardır tarımda yetersiz ve öngörüsüz politikalar uyguladığını vurgulayarak, “Çiftçi, yüksek maliyetlerle üretim yapıyor, fakat hasat sonrası ürününü maliyetin altında oluşan fiyatlar nedeniyle satamayıp tarlada bırakmak zorunda kalıyor. Gübre, ilaç, tohum, mazot, tarla kirası, ekipman gideri gibi girdi fiyatları katlanarak artarken devlet destekleri yetersiz kalıyor. Bunun sonucunda, birçok ürün tarlada çürüyüp hayvan yemi oluyor veya çöpe gidiyor. Bu kadar emek israf ediliyor, bu kabul edilemez bir durum” dedi.

“TARLADA ÇÜRÜYEN ÜRÜN, PAZAR TEZGAHINDA FAHİŞ FİYAT”

Üretim artışının tüketiciye bir fayda sağlamadığına dikkat çeken Gürer, “Tüketici, sebze ve meyveye hâlâ yüksek fiyatlarla ulaşmak zorunda kalıyor. Çiftçinin ürettiği ürün tarlada çürüyüp yok olurken, vatandaş pazarda kısıtlı bütçesiyle sınırlı miktarda alışveriş yapabiliyor. Bu plansızlık, çiftçinin emeğini değersizleştiriyor ve tüketiciyi pahalı gıda fiyatlarına mahkum ediyor. Üretim artışı fiyatları düşürmek yerine israfı artırıyor; sonuçta ne çiftçi kazanıyor ne de vatandaş ucuz gıdaya ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tanesi 8-9 TL’ye çıkan yumurta hem esnafı hem de tüketiciyi zorlamaya başladı.

Yumurta fiyatlarına iki hafta içinde peş peşe zam geldi....

Tarım sektörü, istihdam kapısı olmaktan çıktı

Tarımın istihdam payında 2005’ten 2024’ün ikinci çeyreğine 10,5 puanlık...

2005’ten bugüne organik ve iyi tarım desteği 11 milyar liraya ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik tarım destekleri 2005'ten, iyi...

TZOB Başkanı Bayraktar’dan kuraklık uyarısı: Hububat ekimleri yapılamıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...