Hazal Ocak: Gezegenden Mektuplar / Sel sorusu: Türkiye, İspanya olur mu?

Uzmanlara göre, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtlar yenilenebilir enerjiyle değiştirilene kadar, Boris gibi fırtınalar daha da şiddetli yağış getirecek ve ekonomiyi felç eden sellere yol açacak.

İspanya’nın tarihi kentlerinden, turistlerin gözde şehri Valensiya, bugünlerde yaşanan sel felaketiyle gündemde. Kentte yaşamı felç eden sel baskınlarında onlarca kişi yaşamını yitirdi; kayıp sayısı ise bilinmiyor. Meteoroloji uzmanları, yaşanan felaketi “yüzyılın en kötü dönemi” diye nitelendiriyor. Peki gerçekten yüzyılın en kötüsü bu mu? İklim değişikliğine karşı acilen harekete geçilmezse daha kötü günler görmeyecek miyiz? Aslında yanıtı hepimiz biliyoruz…

İspanya, sel felaketi sonrası

Bunların yaşanacağını önceden biliyorduk; bundan sonra bizi nelerin beklediğini de biliyoruz. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) verilerine göre Akdeniz bölgesi küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısınıyor. Verileri inceleyince bu etkilerin içinde bulunduğumuz dönemde ve gelecekte krizden daha çok etkilenen bölgelerde ek baskı yaratacağını görüyoruz. Yine aynı veriler kıyı bölgelerinin, sel ve erozyon tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu uyarılar Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkemiz için de geçerli.

İLK SİNYALLER ORTA AVRUPA’DAN GELDİ

Geçen eylül ayında da Orta Avrupa’da şiddetli sel baskınlarını yaşadık. Boris Fırtınası nedeniyle sel baskınları yaşandı. Polonya, Çekya, Avusturya, Romanya, Macaristan, Almanya ve Slovakya’yı kapsayan çok büyük bir bölgeye rekor seviyede yağış düştü.

İspanya

Bu yağışların ardından World Weather Attribution tarafından bir çalışma yayımlandı. Uluslararası bilim insanları kolektifi tarafından hazırlanan çalışmaya göre Boris Fırtınası’ndan kaynaklanan dört günlük yağış, Orta Avrupa’da şimdiye kadar kaydedilen en ağır yağış oldu.

Bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu tür yağışları daha yoğun hale getirdiği konusunda hemfikir ve bu ısınmanın en büyük sorumlusunun fosil yakıtlar olduğu tekrar tekrar vurguluyor. Birçok uzmana göre petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtlar yenilenebilir enerjiyle değiştirilene kadar, Boris gibi fırtınalar daha da şiddetli yağış getirecek ve ekonomiyi felç eden sellere yol açacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık bu etiketleri kullanamayacaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme...

Beş ile sarı, iki ile turuncu kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) beş ile sarı, iki ile...

Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti! İşte listedeki restoranlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, lahmacunlarda sağlığa zararlı maddeler kullanan...

UHK/Taşpınar: Gelecek yıl 22 milyon tonu görebiliriz

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim...