Orta Avrupa’da günlerdir etkili olan sel iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarına dair uyarıları da yeniden gündeme getirdi. New York Times’a konuşan uzmanlar artık bu yeni normale uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini anlattı.
Sel suları bu hafta Orta Avrupa’yı aşarak şehirleri ve ulaşım sistemlerini bulanık kahverengi su tabakasıyla kapladı. Geçen hafta perşembe günü başlayan şiddetli yağışlardan bu yana Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’da meydana gelen sellerde 20’den fazla kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de kayboldu. Macaristan ve Slovakya’da gibi birçok yerde binlerce kişi yerinden edildi. Pazartesi gecesi, bir Polonya kasabasının belediye başkanı, devam eden yağışlar öncesinde 42 bin sakinin tahliye edilmesini istedi.
Küresel ısınmayı inceleyen araştırma gruplarından oluşan Avrupa İklim Araştırmaları Birliği’nin genel sekreteri Sissi Knispel de Acosta, “Bu seller, iklim kaynaklı aşırı hava olaylarının artan tehdidinin açık bir hatırlatıcısıdır” dedi. Rekor yağışlar, Boris Fırtınası adı verilen ve dört gün boyunca eylül ayı ortalamasının beş katı yağış bırakan yavaş hareket eden alçak basınç sisteminin bir parçası.
“Gelecekte bunların gerçekleşme riski artacak”
Hava sistemi, kuzeyden gelen bir kutup havası patlamasıyla beslendi ve sıcaklıkların 24 saat içinde düşmesine neden oldu. Michigan Üniversitesi’nden iklimbilimci Richard Rood, kutupsal bir patlamanın yaz sonunda Avrupa’yı vurması görülmemiş bir şey olmasa da, değişen iklim koşullarında gelecekte bunun gerçekleşme olasılığının artabileceğini söyledi.