Dubai çikolatası çılgınlığı bile yetmedi; vitrinleri, rafları Antep fıstıklı sütler, börekler doldurdu. Çünkü 2024’te hasat edilen fıstıklar iç tüketim miktarının iki katından fazla.
Sadece çikolatalarda ve baklava gibi bazı şerbetli tatlılarda gördüğümüz Antep fıstığı, artık her yere yayılmış durumda. Örneğin fiyatı 80 ile 700 lira arasında değişen Dubai çikolatası… Ya da daha önce ABD ve Japonya’da da sınırlı süreyle satışa sunduğu Antep fıstıklı kahveleri Türkiye’de ilk defa ocak ayında üç aylığına piyasaya süren Starbucks. Pistachio latte ve pistachio chai latte 195 liradan, pistachio cream frappuccino ise 200 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
Starbucks’ın katıldığı bu furyaya, bir başka içecek olan “Antep fıstığı sütü”nü de eklemek gerek. Fomilk’in ürettiği Antep fıstığı sütünün litresi 230 lira. Bazı fırınlar artık fıstıklı kol böreği bile satmaya başladı, Gaziantep’te daha yaygın görülen bu börek, kilosu 500-800 lira arasında alıcı buluyor. Tüm bunların son halkası ise ünlü Fransız şef Cedric Grolet’nin Antep fıstığıyla yaptığı ve tıpkı Dubai çikolatası gibi viral olan tatlı oldu. Daha mütevazı mekanlarda 200 lira satış fiyatıyla sunuluyor ama istenen tutar 600 liraya kadar çıkabiliyor. Peki ne oldu da Antep fıstığı piyasaya bu denli yayıldı?
Rekor üretim yılı 2024
4 bin 500 dekarlık arazisinde Antep fıstığı üreten çiftçi ve elektronik mühendisi Dr. Murat Salih, 2024’ün Antep fıstığı için rekor üretim yılı olduğunu söylüyor. “380 bin ton civarı üretim yapıldı, bundan önceki rekor 260 bin ton seviyesindeydi” diyor.