Yaz sıcağında ferahlatıcı haberlere ihtiyacımız artıyor. Sıcak mı sıcak bir günde katıldığım bir toplantıda ferahlatıcı bir haber aldım. Deprem bölgesinde kadın istihdamının artması umudunu pekiştiren bu haberi sizlerle paylaşmak isterim.
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler hepimizi derinden yaraladı, hem de ne yaralamak! Yaraların iyileşmesi için gösterilen çabalar çok değerli. Bölgedeki zorlu koşullarda özellikle kadınların hayatını kolaylaştıracak, sürdürülebilir ve model oluşturabilecek nitelikteki projelere yönelik iş birliktelikleriyse ayrıca değerli.
İşte yüreğimi ferahlatıcı haber tam da böyle bir işbirliğine, Samandağ Gastronomi Köyü projesine dair. Proje paydaşlarının bölgeki kadınların Yaşam Boyu Öğrenim programı kapsamında eğitilmesi ve istihdama kazandırılması hedefiyle yola çıktıkları Samandağ Gastronomi Köyü, paydaşlarının ev sahipliğinde 8 Temmuz Pazartesi günü İstanbul IWSA’da tanıtıldı.
Anlamlı güç birliği
Samandağ, turizm açısından en özel yerlerden. 14 km boyuyla Türkiye’nin en uzun ve geniş kumsal sahillerinden birinin, antik çağa ait Nikator şehrinin liman bölümüne bakan Titus Tüneli’nin, bu tünele yakın Beşikli Mağara ve kaya mezarlarının, yörenin en çok ziyaret edilen inanç merkezlerinden Hızır ziyaretgâhının, ekolojik hafıza ile inanç dünyasının kesişim noktası olarak düşünülebilecek Musa ağacının bulunduğu bir ilçemiz.
Samandağ kumsalında doğal yetişen sahil çoban değneği, kum zambağı, sabah sefası, deniz rokası gibi karakteristik kıyı kumul bitkileriyse biyoçeşitlilik açısından çok değerli. Bölge halkı tarafından toplanan kaya koruğu sürgünü turşusu o reçinemsi tuzlu tadı, tam da Akdeniz’i yansıtan tadına doyum olmaz bir ürün. Depremden önce Samandağ’ın ürünleri arasında narenciye çeşitleri, zeytin, acılığıyla ünlü Samandağ biberi, güzeller güzeli kokusuyla kekik, Hatay’ın simgelerinden defne öne çıkıyordu. Daha sayarım ama kısaca Samandağ gastronomi ve turizm açısından çok değerli.