Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan ve yeniden inşa çalışmaları devam eden Malatya’da önemli bir proje hayata geçiriliyor.
Projeyle kent merkezindeki rezerv alanında temel kazılarında çıkan yeraltı suları, 12 kilometrelik bir drenaj hattı ile Çarmuzu Deresi’ne aktarılacak. Böylece hem yağmur suları hem de yeraltındaki bu sular tarımsal sulamada değerlendirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya için hayati önem taşıdığını ve çok işe yarayacağını vurguladığı projenin maliyetini 247 milyon TL olarak açıkladı.
SÖGÜT’ÜN TARİHİ DİJİTAL ORTAMDA
Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Bilecik’in Söğüt ilçesinin tarihi ve kültürel mirasının daha iyi tanıtılması amacıyla ‘360 Derece Sanal Tur’ projesi hayata geçirildi. İlçedeki tarihi eserler, 360 derece çekimlerle dijitalleştirilip Türkçe ve İngilizce erişim imkanı sunulacak. Ayrıca tarihi eserleri ve görülmesi gereken yerleri kapsayan bir gezi rotası da oluşturuldu. Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, bu projeyle hem bölge turizmini canlandırmayı hem de Ertuğrul Gazi’nin mirasını uluslararası düzeyde görünür kılmayı hedefliyor.
DELİCE ZEYTİNİ AŞILANACAK KÖYLÜ KAZANACAK
Sinop’un Durağan ilçesinin üç köyündeki toplam 520 hektar alanda 80 bin delice türü yabani zeytin ağacı bulunuyor. Sinop Valiliği’nin hayata geçirdiği projeyle delice zeytin ağaçları aşılanarak verimli bir üretim sahası ortaya çıkarılacak. Proje ilk olarak 6 hektarlık arazide uygulanacak. Projeyle ekonomiye katkı sunarken orman köylülerine doğrudan gelir de sağlanacağını ifade eden Vali Mustafa Özarslan, paydaş kurumlar ile işbirliği protokolü imzaladı.