Murat Çabas: Dışarıda tarım arazisi kovalarken içeridekini kaybediyoruz

0
306

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım arazilerinin yabancılara satışına ilişkin TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un bu önergeye verdiği cevap oldukça dikkat çekiciydi. 

Paylaşılan bilgiler şu şekilde:

* Yalnızca 2022 yılında Türkiye’de 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satışı gerçekleşti.

* Aralarında tarla, bağ, bahçe olan tarım arazilerini 765 yabancı uyruklu kişi aldı.

* En fazla tarım nitelikli taşınmaz alan kişilerin ilk sırasında Ürdün, ikinci sırasında Filistin, üçüncü sırasında İsrail, dördüncü sırasında Suudi Arabistan ve beşinci sırasında Katar yer aldı.

* Satılan arazilerin metrekareleri şöyle oldu: Ürdün 984 bin 611 metrekare; Filistin 656 bin 962 metrekare; İsrail 519 bin 158 metrekare; Suudi Arabistan 385 bin 955 metrekare; Katar 379 bin 519 metrekare; Yemen 280 bin 744 metrekare; Mısır 245 bin 318 metrekare; Lübnan 231 bin 659 metrekare; ABD 196 bin 8 metrekare; Irak 195 bin 734 metrekare…

* 2022 yılında yabancılara en fazla Konya’dan tarım arazisi satıldı. Konya’yı İstanbul izledi. Sıralama şöyle oldu: Konya, İstanbul, Bilecik, Manisa, Sakarya, Kırklareli, Eskişehir, Denizli, Bursa, Kocaeli.

Her köşesi cennet olan güzel vatanımızı düşman işgalinden kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kan dökülerek, can verilerek çok zor şartlarda elde edilen vatan toprağının kıymetini çok iyi bildiği için bir karış toprağın yabancılara satılmasına müsaade etmemiştir.

18 Mart 1924 yılında çıkartılan 442 sayılı Köy Kanunu’nun 87’nci maddesi ile, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı gerçek ve tüzel kişilerin köylerde arazi ve emlak alması yasaklanmıştır. 87’nci madde ile sadece köy arazileri korunmakla kalmamış, daha önce özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu’da toprak almış yabancıların, bu büyük arazileri yeniden edinmeleri önlenmiştir.

1934 yılında kabul edilen 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 35 ve 36’ncı maddeleriyle de bu yasak pekiştirilmiştir.

Ta ki, AKP hükümeti iş başına gelinceye kadar… 19 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4916 sayılı Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, Tapu Kanunu’nun 35’inci maddesi yeniden düzenlenmiş, 36’ncı maddesi ile Köy Kanunu 87’nci madde yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık aranması (mütekabiliyet) uygulaması da terk edilmiştir.

AKP hükümeti bir taraftan yabancılara gayrimenkul satışının önünü açarken, diğer taraftan da yıldan yıla bu satışın kapsamını da genişletmiştir.

Hatta son dönemlerde üç kuruş yabancı para girsin diye, belirli meblağda taşınmaz satın alan yabancılara T.C. vatandaşlığı promosyon olarak verilmiştir.

Yabancılara taşınmaz satışı ayrı bir facia, bunun karşılığı vatandaşlık verilmesi çok daha büyük bir facia…

Ömer Fethi Gürer yabancılara toprak satışı ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor:

* “Böyle giderse yıllar içinde tarım arazilerimizin çoğunluğu yabancılar tarafından satın alınacak gibi görünüyor. Ülkemizde tarım yapan yabancı uyrukluların sayısı artıyor. Edindikleri tarım arazisi miktarı her geçen yıl katlanıyor.”

* “AKP iktidarları döneminde Sudan, Nijer ve Venezuela’da tarım için girişimde bulunuldu. ‘Eldeki kuş daldaki iki kuştan iyidir’ diye atasözümüz var. Ülkemiz toprakları tarımda yabancılar için ilgi alanı olurken Türkiye uzak ülkelerde tarım peşinde koşacağına ülke tarımını geliştirip, GAP’ı bitirseydi tarımda sorunlarımız azalırdı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz