Mine Ataman: Türkiye yeniden ihracatta küresel bir dev, dona feda edilmemeli

ABD Tarım Bakanlığı’nın, 26 Ağustos 2024 tarihli Türkiye raporuna göre, ‘Türkiye’nin Tarım Ürünlerindeki Küresel Aktarma Merkezi Geleceği Parlak.’ ‘Liman altyapısı, depolama yatırımları, küresel ti­caret ağlarına derin entegrasyonu sayesinde Türkiye, yağlı tohumlar/tahıl/bakliyat/kuru­yemişer ve meyve suyu gibi ürünlerde önem­li bir aktarma merkezi haline geldi.

Ukrayna Rusya gibi yakın ve ABD, Arjantin gibi uzak ülkelerden gelen ürünlerin değeri 4 milyar doları geçti. Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına giden üçüncü ülke ta­rım ürünleri için önemli bir aktarma merkezi haline geldi. 2013 -2023 yılları arasında 500 bin tondan 2,5 milyon tonluk bir hacme ulaş­tı. Rus ve Ukrayna buğdayını un ve makarna olarak dünyaya pazarlayarak “yeniden ihra­catta küresel bir dev” haline geldi” diyerek makro düzeyde görmediğimiz fırsatlara, Tür­kiye’nin tarım algısına dikkat çekiyor.

Fiyat spekülasyonları dondan korunmalı

Türkiye ‘Trans-Hazar Doğu Batı-Orta Ko­ridoru ve Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nde kritik bir ticaret bağlantısı olarak konum­lanmasıyla, aktarmaların değeri ve hacmi ar­tabilir. Zirai don ile mücadele şeklimiz, Tür­kiye’nin ‘güvenilir tarım tedarikçisi’ algısını zedeleyebilir. Fındık gibi başka ülkelerde ye­tişmesi zor ürünlerde rekolte kayıpları sonu­cu ortaya çıkan fiyat artışları çiftçinin geliri­ni görece tolere edilebilir. Ancak kayısı, kiraz, üzüm gibi ürünlerde ‘hiç ürün kalmadı dedik­çe’ alıcıları Özbekistan, İran, Tunus gibi ül­kelere yönlendiriyor, ihracata ne denli zarar verdiğimizi görmüyoruz. Açıklamalar, fiyat spekülasyonlarının doğmasına neden olur­ken ‘don sofrayı vuracak’ manşetleri fırsat­çıların ekmeğine yağ sürüyor. Çiftçiyi, ihra­catçıyı koruyabilmek için gerekirse bu tarz ürünler ithal edilip dünyaya bizim tarafımız­dan pazarlanmak suretiyle olası pazar kayıp­ları önlenmeli, kısa vadeli hedeflerle ihracata kısıtlamaları getirilmemeli.

TARSİM, hasarı karşılayacak gücümüz var

Amerika, Kanada, İspanya’dan sonra dün­yanın en başarılı sigorta sistemi Türkiye’de. Tarımda ÇKS’ye kayıtlılık arttıkça sigortalı­lık da artıyor. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor, her rakam hala afaki. Üzümün yüz­de 54’ü, kayısının yüzde 28’i, fındığın yüzde 22’si, elmanın yüzde 25’i sigorta kapsamın­da. Çiftçiler kayısı, üzüm, elma, şeftali gi­bi ürünler iklim açısından en riskli ürünlere sigorta yaptırıyor. Sigorta uzmanlarına göre, her ürüne değil ürünün katma değerine, risk oranına göre sigorta yaptırmak risk yönetimi açısından daha doğru. Tahmini 20-25 milyar TL’lik bir tazminat ödemesi öngörülen TAR­SİM’in güçlü finansman yapısı, tecrübesi ta­rihinin en büyük hasar ödemesini kolaylıkla yapabileceğini gösteriyor.

“Keşke her ürün sigortalı olsaydı” serzeni­şi sigorta disiplini açısından çok doğru değil. İklim şartları, riskler ve katma değere göre, öncelikle ‘üzüm, fındık, kayısı, şeftali, kiraz gibi ürünlerde sigorta oranını artırmak’ Türk tarımı için çok daha efektif.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmara Denizi Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem

Marmara Denizi Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi....

TBMM 105 yaşında: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Türkiye'nin Milli Mücadele tarihinde bir dönüm noktası olan Türkiye...

İklim Krizine Karşı Akıllı Tarım Hamlesi

Ziraat Mühendisi Şükrü Cem Akçay, iklim değişikliğinin tarımsal üretim...

İstanbul’da ‘peynir’ operasyonu… 35 ton ürüne el konuldu!

Bakan İbrahim Yumaklı, İstanbul Bayrampaşa’daki gıda sitesinde 30 ekibin...