Mine Ataman: Mısıra mobing yapan cehalet

Gün geçmiyor ki tarım ve gıda ekosiste­minde hurafe bir bilgiyle karşılaşmaya­lım. Gıda hurafecilerinin daimi düşmanla­rından biri mısır, tüm kötülüklerin anası ola­rak lanse ediliyor. Her yıl dünyada 200 milyon hektarda ortalama 1,2 milyar ton mısır üretili­yor.

Yaklaşık yüzde 65’i yem sanayiinde kalanı biyoyakıt ve çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. Kullandığı suya göre katma değeri en yüksek tarım ürünü mısır; gıda, tekstil, kâğıt gibi bin­den fazla sektöre değer katıyor. Türkiye’de her yıl 300 bin çiftçi 9 milyon tondan fazla mısır üretiyor. 2023 yılında 2,932 milyar dolarlık ih­racat yaparak, ülkeye 349 milyon dolarlık bir gelir kazandıran mısır sektörü, tarım istihda­mının da yüze 4’ünü yapıyor.

Mısıra ve ürünlerine üvey evlat muamelesi

Yerli üretimle üreticiyi destekleyen nişas­ta sanayii, ar-ge yatırımlarıyla fark yaratır­ken NBŞ tartışması üzerinden sektör yıpra­tılmaya çalışılıyor. Uzay aracı yakıtı bile üre­tilebilen, ürün ve hizmet gamı çok geniş bir sanayiye güdümlü ezberler üzerinden yaklaşı­lıyor. Kota gibi çeşitli enstürmanlarla fabrika­ların atıl kapasite çalışmasına ve kaynakların boşa harcanmasına neden oluyoruz. Bilimsel inkârcılıkla desteklenen sosyal medya cehale­tiyle koca bir endüstriyi cezalandırıyor, rasyo­nellikten uzaklaşıyoruz. Kimileri mısır değer­lidir demeye bile korkuyor.

Mısıra bilinçli düşmanlık mı?

Pek çok tarım ürünü gibi mısır bazlı nişas­ta ve şeker Türkiye’de uzun yıllardır bilinçli bir düşmanlığa maruz bırakılıyor. Mısır şeke­rinin de diğer şekerler gibi “belirli dozda kul­lanıldığında sağlığa zararlı olmadığının, üre­timinin gıda kodeksine uygun yapıldığının, katkı maddesi olmayıp gıda olduğunun bilin­mesine rağmen, (bilimin binlerce kez kanıt­lamasına rağmen) mısır endüstrisine neden mobing yapılıyor?

Sosyal medya varoşlarında hırpalanan tarım bilimi

Bilimin hata oranının çok düşük olduğunu bilmemize rağmen ısrarla “bilim de zaten sa­tılmış, bilim insanları bir öyle bir böyle söy­lüyor, margarin satmak için zeytinyağlı yiye­mem şarkısını yazdırmışlardı” gibi münferit olayları örnek verip mantık dışı çıkarımlar ya­pıyoruz. Kanıtlı bilimi, antroposen ikiyüzlü­lüğüne yeniden kanıt sunmak zorunda bıra­kıyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Gıda fiyatlarında sert bir kış bizi bekliyor

Gıda enflasyonu ekimde yüzde 4.33 artarak vites yükseltti. Artan...

Helikopterlerin kalkış yapmadıklarını bakan Yumaklı da doğruladı

Yaz aylarında yangınla mücadelede görevli helikopterlerin; pilotların parasını alamadıkları,...

Adana’da ekim alanı 100 kat artan muzda hasat başladı

Adana'da hasadına başlanan muzun kilogram fiyatı serada 27 liradan...

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu: İthalat olmazsa et fiyatları bir gecede iki katına çıkar

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının düşmesi için yapılması...