İklim Kanun taslağı tartışılmaya devam ederken aralarında Yıldız Tilbe gibi isimlerin de bulunduğu “iklim inkârcıları” sosyal medyada 1 milyon imza kampanyası başlattı.
Onlar; “İklim değişikliğinin abartıldığı, Siyonist odakların küresel ısınma kisvesi altında ifsat projesi ile nüfusu azaltma, inançları yok etme” gibi amaçları olduğunu öne sürüyor.
Fatih Erbakan da “iklim değişikliği konusunun abartıldığını” ifade eden şüphecilerin başını çekiyor.
İKLİM KANUNU MECLİS’TE
Kanun taslağı 18 Ağustos’ta Ankara Sanayi Odası’nın sitesinde yayınlanmış bir süre sonra yanlışlıkla paylaşıldı açıklaması yapılarak kaldırılmıştı. Nedeni anlaşıldı, iklim kanunu yeşil dönüşüm, karbon ayak izini azaltıcı önlemlerden daha çok heyecanlandıran karbon ekonomisi odaklı olduğu için mevzu iş dünyasıyla paylaşılmış, uzmanlarıyla değil.
Taslakta daha çok 2026 yılında AB ticaret sistemine getirilecek sınırlı karbon vergisi ile ilgili Emisyon Ticaret Sistemindeki düzenlemeler var.
İklim Kanunu 2021 yılı Dünya Bankası Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı projesi kapsamında düzenleniyor. Faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı salınımı yapan şirketlere belirli kotalar veriliyor. Önceki taslaklarda Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilen ekolojinin ve biyoçeşitliliğin korunması gibi görevler kanun taslağında yer almıyor. Kanun taslağı STK’lar ile paylaşılmadan sadece Sanayi odalarına gönderildi, düzenlemelerin iklim kanunundan çok sanayiciyi koruyan düzenlemelerden ibaret olduğu yönünde iddialarla tarafların tepkisini çekti.
Kanunda taraf olduğumuz Paris Antlaşmasında Ulusal Katkı Beyanı ile belirttiğimiz ne kadar karbon salacağımıza dair bir taahhüt yok. Oysa daha G 20’de 2053’te karbon nötr olma hedefimizi yere göğe sığdıramamıştık.