Mine Ataman: Geleceği yeşil yakalılar yeşertecek

Antalya, her yıl kasım ayında dünyanın en büyük örtü altı tarım fu­arı Growtech’e ev sahip­liği yapıyor. Örtü altı ve tohumculuğa dair 31 ül­keden 684 şirket, 160 ül­keden on binlerce pro­fesyonel, bilim insanı, teknoloji Antalya’da bu­luşuyor, ihracata, Türk/ dünya tarımına katkı su­nuyor. Ziyaretçiler fuarda sade­ce teknoloji ve bilim satın almıyor. Aynı zamanda sektörün geleceğine olan kolektif inanç da perçinlene­rek paydaşlar homurdanmanın de­ğil umudun bir parçası oluyor. Tarı­mın bu günü kadar geleceği de pay­daşların ilgisine açılıyor.

Growtech Fuarı kapsamında Ye­şil Etki Derneği işbirliğinde yapı­lan “Tarım Sohbetlerinde” işittik­lerimiz, tarımın ihtiyacı olan kat­ma değerin sağlanacağını kanıtlar nitelikteydi. Farklı disiplinlerden Yeşil Yakalılar “tarım diplomasi­sini, yeşil iletişimi ve yeşil bilimi” konuştukça tarımın ihtiyacı olan tek şeyin yeşil etkide ve hatta Ata­türk’ün deyimiyle, “muhtaç oldu­ğumuz kudretin damarlarımızdaki asil (yeşil) kanda mevcut” olduğu­nu bir kez daha gördük.

*Tarım diplomasisi tarıma değer

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı İpek Özgüden’in söylediği gibi “bilene, bilmeyene, yanlış bile­ne” Türkiye’nin tarımsal değerleri­ni/gerçeklerini anlatmak, “Tour Of Türkiye” gibi projelere tarımsal de­ğerleri, ritüelleri eklemek, tarıma değer katacak hamleler için işbirliği yapmak gerek.”

Yeşil pelerinli ailelerin yeşil yakalı çocukları

Fuara katılan bilim insanları ara­sında gençlerin oranı maalesef çok az. ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin yüz­de 14’ü 40 yaş altı. Her yıl 40 ziraat fakültesinden 5 bine yakın öğrenci mezun oluyor. Toplamda 120 binden fazla ziraat mühendisinin çoğu ya memur olmak istiyor veya başka bir iş yapıyor. Milyonlarca genç işsiz. Tarım ve Orman Bakanlığı da dâhil olmak üzere herkes gençleri kırsa­lın yıldızı yapmak istiyor. Gençlerin en yoğun ilgi alanı olan teknolojinin bu denli kapsamlı bulunduğu bir fu­arda/sektörde gençleri görememek manidar.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eği­tim Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Çolakoğlu öncülüğünde yürütülen “Anadolu’nun Yüreğine Dokunan­lar” projesi ile tarımın genç neferle­rinin hikâyeleri anlatılarak tarımda kariyer yapmak isteyen gençlere il­ham veriliyor. Dr. İsmail Yolcu hoca­mın söylediği gibi çözüm “yeşil pele­rinli” ailelerin çocuklarının kariyer­lerini doğru yönlendirmelerinde.

Balıkçılık Bakanlığı kurulmalı

Gurme Yazar Süreyya Üzmez “Akdeniz’de balık stoğu yüzde 15 düştü. Yosunlar açlığı bitirebilir, yeter ki çevre dostu politikalar be­lirlensin. Hazar Denizi ile birlik­te neredeyse dört tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de ivedi Balıkçılık Bakanlığı kurulmalı” diyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık bu etiketleri kullanamayacaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme...

Beş ile sarı, iki ile turuncu kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) beş ile sarı, iki ile...

Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti! İşte listedeki restoranlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, lahmacunlarda sağlığa zararlı maddeler kullanan...

UHK/Taşpınar: Gelecek yıl 22 milyon tonu görebiliriz

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim...