Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024- 2028 Hayvancılık Yol Haritası “Islah Eylem Planına” göre; Haziran 2024’te Ankara’da Genomik Test Merkezi açılacak. 2025’te yüksek genetik kapasiteli yerli boğaların üretimine başlanacak.
Simental, Jersey, Siyah Alaca gibi ırklar çoğaltılacak. TİGEM işletmelerinde anaç hayvan üretimi artırılacak, aile işletmelerinin anaç hayvan tedariğine destek olunacak. Bakan Yumaklı; “hızlanmamız lazım, TİGEM’de vites yükseltecek. Hayvan sürümüzün kalitesini artıracağız, Ulusal Aşı Üretim Merkezi Kurulacak, Veteriner Yol Kontrol Denetim Noktaları 7’ye çıkarılacak” diyerek “üç yıl içinde hayvan ithalatının biteceğinin” müjdesini verdi.
Planın özeti “artık sayıya değil verime odaklanacağız” anlamı “rasyonel zemine dönmek, efektif olmak” geleceği görmek, takdire değer. Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan “Ata Yadigâr Zavot Sığırını Yeni Yüzyıla Taşıyoruz” projesinin amacı da benzer. Zavot ırkını çoğaltmak, süt verimini yükseltmek. Geçmişte Güney Doğu Anadolu meralarında en çok tercih edilen ve sütüyle Kars kaşarı yapılan Zavot ırkı sığır varlığı 50 âdete kadar düşmüştü.
Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden alınan 5 bin adet Zavot ırkı spermadan suni tohumlama yoluyla yeni buzağılar üretilecek. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Fao tarafından yürütülen “Kars’ta Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi” projesi ile bölgenin en önemli tarımsal mirası kaz sahalara dönüyor.
Türkiye’de tüketilen 10 kazdan 4’ü bölgede üretiliyor. Satılırken hepsi Kars kazının itibarından faydalanıyor. Karakale Köyü Kadın Girişimci ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin de paydaş olduğu proje ile Kars kadınları geleceklerini değiştiriyor. Projenin amacı paydaşların özellikle de kırsalın üretim haritasını avucunun içi gibi bilen TKDK’nın yetenek ve kapasitesini kullanarak kaz üretimini iyileştirmek, kazı kırsal kalkınmanın katalizörü yapmak.