BM’nin Denizcilik Kuruluşu “Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 2028’de başlayacak ve dünya çapındaki tüm gemileri etkileyecek yeni bir vergi sisteminde anlaştı. Gemiler sera gazı emisyonlarına göre ücretlendirilecek, iklim açısından savunmasız ülkeleri koruyacak önlemler alınacak.
BM Deniz Çevre Koruma Komitesi’nin 7-11 Nisan tarihlerinde yaptığı 83, oturumda alınan kararın Ekim’de resmen kabul edilmesi ve 2027’de yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Uygulama 5 bin brüt tonajın üzerindeki büyük okyanus gemilerine uygulanacak.
Fosil yakıt kullanmaya devam edenler her bir ton emisyon için ek 100 dolar, yoğun emisyonlar için 380 dolarlık ücret ödeyecek. Bu, herhangi bir endüstriye uygulanan ilk küresel karbon fiyatlandırma planı. Gemiler kendi aralarında karbon kredisi ticareti yapabilecek. Uygulama, gemileri düşük emisyonlu yakıtlar kullanmaya ve operasyonlarının verimliliklerini artırmaya motive etmek için hazırlandı. Danışmanlık şirketi Umas’a göre, anlaşma 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 8 azaltabilir.
Denizcilik vergilerinden 10 Milyar Dolar
Uzmanlara göre denizcilik vergileriyle yıllık 10 milyar dolarlık bir fon yaratılabilir, iklim felaketine karşı savunmasız yoksul ülkelerin korunmasına harcanabilir. Nakliye sektörü, malların yüzde 90’ını uluslararası sularda taşıyan, ticari hayatın atardamarı. Fosil yakıtlara bağımlılığı nedeniyle karbon yoğun sektörlerden. Küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 3’ünden sorumlu. Dünya Bankası’na göre nakliye sektörü bir ülke olsaydı Japonya kadar karbon salan ülke olurdu.
Fosil yakıtçılar karbon vergisi istemiyor
Dünyanın en büyük gemi filosuna sahip Çin, gemicilik vergisine karşı çıksa da o da lehte oy kullandı. Anlaşmaya Arabistan, Katar, Venezuela ve Rusya karşı çıktı. Pasifik Ada devletleri “anlaşmanın nakliye emisyonlarını azaltmaya yetmeyeceği, çok geç kalındığı” için çekimser kaldıklarını ifade ettiler.
Trump fosil yakıtçıları da etkiledi
Dünya yeşil yıkamama mı yapıyor yoksa Yönetim Kurulları profesyonel yöneticileri rahat bırakmıyor mu? İklim kanunları, karbon vergileri devasa şirketlerin yönetim kurulları ve yatırımcılarını karşı karşıya getiriyor. Trump’ın iklim karar ve uygulamaları şirketleri de etkilemeye başladı. Ekonomistlere göre fosil yakıt şirketleri işlerine devam etmeli olana bitene karışmamalı. İyimserler, dünyanın enerjisini üreten şirketlerin devasa bilançolarını yenilenebilir enerji finansmanı için kullanılabileceğini, şirketlerin yeşil enerji işine girerek daha da büyüyebileceklerini düşünüyor.