Mine Ataman: Açlık savaşı başladı

Pakistan’ın İndus Havzası’nda 52 derecenin üzerindeki sıcaklıklar geçtiğimiz yıllarda 31 milyon kişinin etkilendiği sellerden sonra ekono­miyi tamamen felç etti. Yoksul Pakistan üretim­den kopuyor.

200 milyonluk ülkenin yarısı her gün kuru ısıya maruz kalıyor gene de tarlada çalı­şıyor. GSYİH’nın yüzde 20’sinin geldiği tarım is­tihdamın da yarısı. Mahsuller azalıyor, gıda fiyat­ları artıyor, ülkenin üzerine iklim kaynaklı toplu bir felaket çöktü. Yoksul ülkeler için açlık savaşı başladı. Sadece Pakistan değil tüm dünyada gıda kırılganlığını azaltmak için doğal koşullardan ari bir tarımsal üretim modeli tasarlamak elzem olsa da iklim gettolarında büyüyen çocukların bilim üretmesi neredeyse imkânsız.

Dondurma fiyatları artıyor

Vanilya fasulyesi dünyanın en pahalı tarım ürünlerinden, keşfiyle gastronomiye tat gelmiş­ti. Madagaskar’daki Gamane kasırgası vanilya tarlalarını sular altında bıraktı. Elle yapılan ha­sadı nedeniyle safrandan sonra en pahalı baharat. Yokluğu keyfimizi kaçıracak, dondurma fiyatları artmaya başladı. Piyasalar Uganda’da ocak ayın­da yapılacak ikinci vanilya hasadına güveniyor.

Hava kirliliği orman yangınlarını azaltıyor

İklim paradoksu yeni verilerle aklımızı karıştı­rıyor. Sülfürdioksit gibi aerosollerden kurtulmak kuzeydeki ormanlara daha fazla güneş ışığının ulaşmasını sağladığı için yangın çıkma riski artı­yor. Hava kirliliği meğerse gezegeni koruyormuş. İklim Bilimci Robert Allen’e göre “havayı temiz­lemek küresel ısınmayı hızlandırıyor, yangınla­rı artırıyor.” Uzmanlar “kuzey ormanlarını saatli bomba” olarak değerlendiriyor. Araştırmaya göre 2015 ile 2060 yılları arasında aerosol azaltımı, ku­zeydeki orman yangınlarından kaynaklı karbon emisyonlarında yüzde 150 artışa neden olacak.

ABD’den Özbekistan ve Kazakistan’a et

ABD, Çin ticari gerilimi ABD’nin yeni pazar arayışını arttırdı. Kazakistan ve Özbekistan ABD’den et ithalatına izin verdi. Burnumuzun di­bindeki pazarları okyanus ötesine kaptırıp hala kardeş ülke pazarlaması yapıyoruz.

Microsoft’tan Gürcistan’a inovasyon çiftliği

Microsoft’un kuruluşu Grand Farm Gürcis­tan’da inovasyon çiftliği kuracak. Çiftlikte Mic­rosoft’un FarmBeats gibi pek çok teknolojisi kul­lanılarak tarımın/beslenme kültürünün geleceği tasarlanacak, o da burnumuzun dibinde.

Klimalar hayattan soğutuyor

Beş kat daha az sera gazı üreten klima üretildi. Dünya Ekonomik Forumu’na göre klima nede­niyle küresel sıcaklık 0,5 derece artıyor. Küresel soğutma hedefi için Hindistan, emisyonu düşük klima yarışması düzenledi. Ödül 1 milyon dolar. Science’ye göre 2100 yılına kadar Hindistan’ın nüfusunun dörtte üçü sıcaklık tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Hindistan’ın iklim dostu klima tasarrufu 380 milyar dolar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...