Meyvelerin düşmesini önleyen gen, artan fiyatlara yardımcı olabilir!

Doğal olarak seçilmiş yağ palmiyesi bitkilerinde tanımlanan ve meyvelerin düşmesini engelleyen bir dizi yeni gen, artan gıda fiyatlarıyla mücadeleye önemli bir katkı sağlayabilir.

Foodnavigator.com’da yayınlanan habere göre, bu keşif kullanılarak, ağaçlardan, çalılardan ve asmalardan düşmemesi için özel olarak yetiştirilen veya genleri düzenlenen meyveler üreticilere önemli bir avantaj sağlayabilir. Bilim insanları bunun bozulma ve israfı önemli ölçüde azaltabileceğini iddia ediyor.

Sürdürülebilir palm yağı yetiştiricisi SD Guthrie’deki araştırmaya öncülük eden bilim insanlarına göre, meyvelerin düşmesini durdurmak hem gıda israfını hem de diğer maliyetleri azaltmada büyük bir etkiye sahip olabilir.

Değişen dünyada, verimliliğin artmasına ihtiyaç var

Gezegen ısındıkça su kıtlığı artıyor ve nüfus artışıyla birlikte meyve yetiştiriciliğinin, tedarikin yeterli düzeyde kalmasını sağlamak için daha verimli hale gelmesi gerekiyor. Bilim insanları buradan hareketle, meyvelerin hasat edilmeden önce ağaçlardan düşmesini engelleyen, onları hasara, çürümeye veya bozulmaya karşı koruyan bir gen izole etti.

Meyveler ağaçlarda daha uzun süre kalarak hasatçılara toplamaları için daha fazla zaman ve esneklik sağlıyor. Söz konusu gen şu ana kadar palm yağı ağaçlarında başarılı bir şekilde düzenlendi. Bu da bu ürüne bel bağlayan birçok gıda ve içecek alt sektörü üzerinde zincirleme bir etkiye sahip olacak.

Meyvelerin düşmesini önleyen gen, artan fiyatlara yardımcı olabilir!

Meyvelerin dökülmesinden kaynaklanan çürümeyi yavaşlatmak

Düzenlenmiş genin, israfı azaltmaya yardımcı olmak için elma, şeftali ve avokado dahil olmak üzere daha fazla meyveye uygulanabileceğine inanılıyor. SD Guthrie’de Araştırma ve Geliştirme Sorumlusu olan Dr. David Ross Appleton’a göre meyve fiyatlarının 2025 yılında %10-12 arasında artması bekleniyor. İsrafın kaynağında azaltılması, bu artışı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Appleton, “Meyvenin mükemmel zamanda olgunlaşmasını ve taze olarak toplanabilmesini istersiniz. Ama aynı zamanda düşüp zarar görmesini de istemezsiniz. Düşen meyveleri toplamak fiziksel olarak çok çaba gerektiren bir iş ve bu makineler tarafından kolayca yapılabilecek bir şey değil” dedi.

Palm yağı toplayıcıları meyvenin toplanmak için olgunlaştığını ancak ağaçtan düşmeye başladığında anlıyor.

Yeni palmiye ağacı çeşidi

Appleton, “Şimdi, meyve dökülmesinin ardındaki genetik mekanizmaları anlamaya başlıyoruz. Olgunlaştığında meyvesini düşürmeyen yeni bir ağaç türü tespit ettik. Ayrıca rengi kırmızıdan mora dönüşüyor, bu da meyveyi ideal zamanda, düşmeden ve zarar görmeden hasat etmemizi sağlıyor” dedi.

Bu keşif, artan meyve maliyetlerinin arkasındaki temel etkenlerden biri olan işçilik maliyetlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Appleton, “Düşen meyveleri toplamak için harcanan emek çok fazla. Düşen meyvelerin sayısı azalırsa, gerekli işçiliği önemli ölçüde azaltacaktır” dedi.

SD Guthrie şu ana kadar Malezya’da düşmeye dayanıklı meyvelere sahip birkaç yüz bitki yetiştirdi. Aynı zamanda 20.000’den fazla fideden oluşan ormanlar yetiştiriyor.

Genetik buluşu ezber bozan olarak tanımlayan Appleton’a göre, yeni genetik keşif zaman içinde küresel çapta israf edilen 1,2 milyar ton gıdanın daha çiftliklerden çıkmadan azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir. Appleton, “Gıdaya olan talep artmaya devam edecek. Bu keşif sayesinde daha az kaynakla daha fazla üretim yapabileceğiz. Eğer bunu meyve endüstrisinin geneline yayarsak, büyük bir tasarruf sağlayabiliriz” dedi.

www.gidahatti.com/haber/24471485/meyvelerin-dusmesini-onleyen-gen-artan-fiyatlara-yardimci-olabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hatada Israr En Büyük Hatadır ”Limon İhracatı 2. defa durduruldu” Mehmet Mühür

GIDA DA ARZ GÜVENLİĞİ, ÜRETİMDEKİ İSTİKRAR ,TİCARETİNİN İSTİKLALİ İLE...

Mutlu Doğru SSK yönetim kurulu üyesi Bayraktar’dan ne istedi ?

Zirai donun büyük zarara yol açtığı Çukurova'da üreticiler zorlu...

Meteoroloji’den sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan tahminlere göre, yurt genelinin çok...

TZOB Başkanı Uyardı ! Geleceğimiz tehlike altında

Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, Türkiye’deki çiftçilerin yaş ortalamasının 2024...