Meyve ve sebze ihracatını kota ve kısıtlamalar geriletti

Uygulanan kota ve kısıtlamaların ihracatın gerilemesine neden olduğuna işaret eden Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, ayrıca mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin fiyatlarının çiftçilere özel olarak uygulanması gerektiğini söyledi.

Pek çok farklı hükümete rağmen son 50 yıldır Türkiye’nin tarım politikalarında kayda değer bir düzelme sağlanmadığına işaret eden Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, “Hiçbir hükümet bugüne kadar tarımı yukarı taşıyacak planlama yapmadı. Dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olarak sınıflandırılıyoruz. Türkiye’nin meyve sebze mamulleri ihracatımız 2.7 milyar dolar, yaş meyve sebze ile birlikte 6 milyar dolar tutarında ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin toplam tarım ürünü ihracatı 32 milyar dolar civarında. Hollanda’nın ise 84 milyar dolardır ve Hollanda’nın büyüklüğü Konya ilimiz kadardır. Dolayısıyla bizim şapkamızı önümüze koyup bir takım hesaplar yapmamızın zamanı geldi” dedi.

Geçen yıl meyve sebze mamulleri ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 2.8 oranında gerileyerek 310 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kamiloğlu, Türkiye’nin toplam ihracatında da yüzde 4.3 oranında gerileme olduğunu söyledi. Döviz kurunun baskı altında olmasının bu gerilemede önemli bir sebep olduğuna işaret eden Özkan Kamiloğlu, “Daha da önemlisi hiçbir ülke ihracatına kota veya kısıtlama koymadı. Kota ve kısıtlamalar ihracatımızın geriye düşmesine neden oldu. Bugün aynı taahhütleri yerine getiremiyoruz. Japonya’dan bizden salça alan firma bir kota kararı alınabilir endişesiyle alımının bir kısmını başka ülkelere kaydırıyor. Bu endişe ihracatçıdan çiftçiye kadar yansıyor” dedi.

“Ucuz mazotu traktörlere değil, yatlara veriyoruz!”

İhracatçıların dövizin yükselmesini bekledikleri yönünde yanlış bir algı olduğuna dikkati çeken Kamiloğlu, “İhracatçıların böyle bir beklentisi yoktur. Hiçbir zaman dövizin keskin bir şekilde yükselmesinden biz kar etmedik. Çünkü aynı şekilde hammadde fiyatları ve enflasyon arttı. Türkiye’nin bugün yaşadığı enflasyon problemini kontrol etmenin tek bir yolu var, o da üretimdir. Onun dışında alınan hiçbir önlemin hükmü yoktur. Bunları tartışmaktan uzak duruyoruz” açıklamasını yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçilere 445 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Yapılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 445 milyon 249...

TBMM Başkanlığı’na sunuldu… Fahiş fiyata ceza artıyor

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren...

İlk 8 ayda yaklaşık 1,6 milyar dolarlık fındık ihraç edildi

Türkiye, 2023-2024 fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1...

Soğanlısı da soğansızı da zirve yaptı: Menemen Endeksi 777.94 seviyesine çıktı

Şehriban Kıraç Asgari ücretli artık menemen bile pişiremeyecek duruma geldi....