Meslek liseliler akıllı sulama sistemi geliştirdi

Gaziantep’teki meslek lisesi öğrencilerinin geliştirdikleri mobil uygulamayla çiftçiler hem tarlaların sulamasını uzaktan kontrol edebilecek hem de yağmur, don riski ve sıcaklıklarla ilgili durumlardan anında bilgi sahibi olacak.

Şahinbey ilçesindeki Ayvaz Burçkan Çok Programlı Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrenci ve öğretmenleri, ilçedeki çiftçilerin tarım faaliyetleri sürecinde yaşadıkları olumsuzlukları ve kayıpları ortadan kaldırmak için çalışma başlattı.

Sensör nem ölçüyor, yazılım veri topluyor

Öğrenci ve öğretmenler, 2 yıl süren çalışmanın ardından cep telefonuyla uygulama üzerinden kontrol edilebilen otomasyon sulama sistemi geliştirdi. Meslek lisesi öğrencileri daha sonra otomasyon sulama sistemine hava durumunu ve toprağın nemini ölçebilen sensör ile veri depolaması için yazılım entegre etti. Sistem, okulun bahçesinde kurulan özel alanda başarıyla uygulanmaya başlandı. Sahadan edindiği bilgilerle çiftçileri yönlendirerek sulama için uygun şartları belirleyen sistem, su, para ve zamandan tasarruf sağlayacak.

Zaman, para ve sudan tasarruf 

Bilişim teknolojileri öğretmeni Taner Şentürk, tarlalarına sulama yapmak için giden çiftçilerin zaman ve para kayıplarının olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

“Bölgemiz çiftçilerden oluşmakta ve tarlalar da çiftçilerden uzakta. Zaman, su ve paradan tasarruf edilebilmesi için uzaktan kontrol edilebilen bir otomasyon geliştirdik. Çiftçilerimiz otomasyonu tarlalarına kurduklarında evlerinden kontrol edebilecek, sulamayı uzaktan başlatıp bitirebilecek. Çiftçiler, tarlalarında yağmur, don riski ve sıcaklıkla ilgili durumları bilecek. Amacımız çiftçilerimize faydalı olmak. Çiftçilerden talep gelirse bütün imkanlarımızı paylaşacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

“Tarımda İşçi Sıkıntısı Sosyal Güvenlik Sistemiyle Aşılır”

Tarıma yönelik sosyal güvenlik sistemi oluşturulması için çalışma yürüten...

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...