Devam eden gastronomi festivalleri kapsamında bu hafta Adana’daydık. Adana Lezzet Festivali, şehrin ünlü lezzetlerini tekrar gündeme getiren, Türkiye’nin önemli etkinliklerinden. Pek çok şefin uğrak noktası olan Adana, sadece kebapla anılmak dışında da önemli gastronomik deneyimler için alan açıyor.
Türev Uludağ şefin moderatörlüğünde, Somer Sivrioğlu şefimizle birlikte yaptığımız sohbete halkımız büyük ilgi gösterdi. Bu vesileyle gastronomi öğrencileriyle de buluşma fırsatı yakaladık. Bu yıl ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yılı’ temasıyla düzenlenen 7. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, dev mangal ateşinin yakılmasıyla başladı ve festivalde üç gün boyunca yerli ve yabancı yüz binlerce misafir ağırlandı. Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde her yıl yapılan Adana Lezzet Festivali’nin 7’ncisi bu yıl ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yılı’ temasıyla pek çok gastronomik etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Adanalıların ve kente gelen misafirlerin katılımıyla renkli görüntülerin oluştuğu festivalde, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın öncülüğünde pek çok el emeği yerel ürün ziyaretçilerle buluştu. Bu yerel ürünlerin tanıtımı ve ziyaretçilerle buluşması çok değerli.
EKİM AYININ EN ŞAHANELERİ
Yaz aylarının bitmesiyle başlayan sonbaharda, farklı çeşitlerde sebze ve meyvenin doğru kullanımı, kışa hazırlanırken çok önemli. Yemek pişirirken vücudumuzu güçlendirecek ürünleri seçmeliyiz. Lahana, pırasa, yer elması, karnabahar, ıspanak gibi sebzelerin, besin değeri kaçırılmadan hazırlanması, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde büyük önem taşıyor.
ŞAHANE BİR SONBAHAR TARİFİ:
TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ
Malzemeler (8 Porsiyon)
* 1 kg ıspanak kökü
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet soğan (büyük boy, yarım ay şeklinde ince doğranmış)
* 2 adet havuç (orta boy, rendelenmiş)
* 2 su bardağı su
* Tuz
* 1 adet limon suyu
* 2 yemek kaşığı pirinç (yıkanmış) Terbiye için 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet yumurta sarısı
* ½ su bardağı su
Ispanak köklerini iyice yıkayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırın, yarım ay şeklinde ince doğranmış soğanları ilave edip altın sarısı renk alana kadar kavurun. Rendelenmiş havuçları ekleyin, havuçlar suyunu salıp çekince ıspanak köklerini ilave edin. 2 bardak suyu, tuzu ve limon suyunu ekleyin, yıkanmış pirinci ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler pişene kadar kısık ateşte pişirin. Terbiyesi için bir kabın içine süzme yoğurt, un, yumurta sarısı ve yarım bardak suyu ekleyip iyice çırpın. Tel süzgeç yardımıyla süzün. Süzülen terbiyeyi pişen ıspanak köklerinin üzerine dökün ve bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alın, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis edin.
www.posta.com.tr/yazarlar/mehmet-yalcinkaya/mutfak-hafizasi-kalmadi