Marmara Denizi’nin ekosistemi için yeni tehlike: Gırgır avı sınırlanmalı

Şeyda Öztürk

Sezonun başlamasıyla birlikte balıkçı teknesi olan gırgırlar da Marmara Denizi’ne indi. Uzmanlar, denizde gırgırlar yüzünden fazla avlanmanın yaşandığını ve ekosistemin zarar gördüğünü dile getirdi.

Balıkçılık sezonu 1 Eylül itibarıyla başladı. Halihazırda müsilajla uğraşmaya devam eden Marmara Denizi başta olmak üzere bir balıkçı teknesi türü olan gırgırlar da ava çıktı. Bu tekne türüyle balıklar, üremelerine dahi izin verilmeden avlanıyor. Gırgır avcılığı ekosistemde büyük bir soruna yol açarken, fazla avlanma ve yavru balıkların ölümüne neden oluyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, gırgır tekneleriyle yapılan endüstriyel balıkçılığın dünyada sınırlandırıldığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde geleneksel balıkçılığın desteklendiğini belirten Karakulak, “Dünyada proteinin yüzde 25’i su ürünlerinden karşılanıyor. Balıkçılık yapılması gereken bir faaliyet. Ancak balıkçı filolarının büyümemesi hatta balıkçılık teknelerinin azaltılması yönünde tavsiyeler var” dedi. Gırgır balıkçılığının kontrol altında tutulması gerektiğini söyleyen Karakulak, “Gelişmiş bir ülke olmamıza karşın balıkçılıkta bir kural getiremedik. Denetim ve kontrol mekanizmasının geliştirilmesi gerekiyor. Balıkların sürdürülebilir olması için denizde belirli oranda canlı bırakılmalı” diye konuştu.

(Saadet Karakulak)

‘İSTİLACI TÜRLER DE VAR’

Marmara Denizi’nin hâlâ daha hassas bir deniz olduğunu hatırlatan Karakulak, “Denizin üzerinde baskı ve bozulma var. Müsilaj tehlikesi geçmiş değil. Dipte yer alan müsilaj tekrardan yukarı çıkabilir. Bunun yanında istilacı türler de yer alıyor. Burada da balıkçılık buna uygun olarak ve belirli oranda yapılmalı. Müsilaj Bilim Kurulu’nda yer alırken balıkçılıkta gırgır teknelerinin sınırlandırılmasını istemiştik. Gırgır teknelerini yoğun olarak görüyoruz. Ekosistemi koruyamıyoruz. Bu şekilde avlanan balığa ihtiyacımız var. Hamsi denizde yeteri kadar olsun ki müsilajı engellesin” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...