Tarlada kârı sıfırlanan borçları ise katlanan üretici tarlalara satılık tabelası astı. Yüzlerce dönüm meyve bahçesi ağaçlarla birlikte satılığa çıkarken, üretici tarla yerine bankanın daha fazla kâr getirdiğine dikkat çekiyor.
Yüksek üretim maliyetlerine karşılık düşen alım fiyatları ile geçen yıl başta limon olmak üzere bahçedeki ağaçlarını söken çiftçi bu yıl ise arazileri satılığa çıkardı. Deprem sonrası büyük göç veren ve Türkiye’nin en önemli üretim alanlarından biri olan Hatay’da çiftçinin artık üretim maliyetlerini karşılayamadığını kaydeden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Çiftçinin çözümü çiftçiliği bırakmak. Etrafımızda inanılmaz derecede satılık tarlalar var. Herkes bir şekilde toprağın bir kısmını satıp küçülme veya bu işin içinden çıkma peşinde. Bu bir tek Hatay’a mahsus bir olay değil. Türkiye’deki tüm üreticilerin sıkıntısı var. Kimle konuşsam tarla satmaktan bahsediyor” dedi. İlan sitelerinde ise onlarca dönüm arazi üzerindeki ağaç ve mahsullerle birlikte alıcı bekliyor. Hatay Dörtol’da 15 yıllık ağaçların olduğu portakal bahçesi 70 milyon TL’den satışa çıkarken, yine Hatay’da 30 dönümlük bir başka bahçe ise 115 milyon TL’den satışa sunuldu. Bir başka portakal bahçesi de 5 milyon 100 bin TL’den satılığa çıkarılmış durumda.
FAİZ DAHA ÇOK KAZANDIRIR
Maliyetlerin üreticiyi zorladığını pamuk başta olmak üzere tüm ürünlerde daha az kazanç sağladıklarını aktaran Okay, geçen yıl 28 TL olan pamuk fiyatının bu yıl 23 TL’ye, toptan satılan zeytinyağının litresinin ise bölgede 235 TL’den 180 TL’ye indiğini kaydetti. Okay, “Araziniz var bir kısmına buğday, bir kısmına pamuk ekmişsiniz ama hiç birinden para kazanamıyorsunuz. Borcumuz katlanmış, bütün girdi maliyetleri geçen senenin yüzde 100 üstünde. Şuanda arazinin dönümü 300 bin TL. 100 dönüm tarla 30 milyon TL. Şimdi bunu bankaya koysa ne alır. Tarlada alacağı hiçbir kâr yok” diye konuştu.