Küresel gıda fiyatlarında rüzgâr tersine döner mi?

0
511

10 aydır aralıksız gerileyen küresel gıda fiyatları üzerinde yeni riskler belirmeye başladı. Deli dana vakası, kuş gribi salgını et, süt, yumurta fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Kuraklık, aşırı yağış ve sel gibi olumsuz hava olayları bitkisel üretimde kırılganlıkları artırıyor. Depremle sarsılan Türkiye’de kuraklık riski devam ediyor. Gıda enflasyonu pek gündemden düşecek gibi görünmüyor

İklim değişikliği, salgın hastalıklar, jeopolitik krizler dâhil pek çok bölgesel ve küresel gelişme, uzun süredir gıda arz güvenliğinde kırılganlıklar yaratıp, fiyatları tetikliyor.

Tam “toparlanıyoruz; normale dönüyoruz” diye düşünürken, filmi tekrar başa sarar gibiyiz.

Bir yanda deli dana hastalığı, öte tarafta kuş gribi vakalarındaki artış et, süt ve yumurta fiyatları üzerinde daha fazla baskı yaratacak gibi gözüküyor. Bazı bölgelerde kuraklık, bazı bölgelerde ise aşırı yağış ve sel gibi olumsuz iklim şartları bitkisel üretimde kırılganlıkları artırıyor.

27: Bazı gıda ürünlerine ihracat yasağı veya kısıtı uygulayan ülke sayısı

10 aydır aralıksız gerileyen küresel gıda fiyatlarında trendi yavaşlatacak ya da tersine çevirecek gelişmelere şahit oluyoruz.

Bu gelişmelerden halihazırda Türkiye de ister istemez nasibini alıyor ve daha da alacak gibi gözüküyor.
İsterseniz son haftalarda küresel tarım ve gıda piyasalarında yaşanan gelişmeleri hatırlayıp ne demek istediğimizi biraz daha somutlaştıralım.

%5,6: Türkiye’nin büyükbaş hayvan sayısında son 1 yıldaki azalış oranı

Dünyanın en büyük sığır eti ihracatçısı konumundaki Brezilya, ülkede deli dana vakasına rastlanmasının ardından Çin’e olan ihracatını askıya aldığını duyurdu. Bu arada Brezilya, toplam sığır eti ihracatının yüzde 60’ını Çin’e gerçekleştiriyor.

Dünyanın en büyük sığır eti ithalatçısı konumundaki Çin ise sığır eti tedariki için rotasını diğer ihracatçı ülkelere çevirdi. Zaten yüksek seyreden talebe bir de hastalık kaynaklı arz daralması eklenince küresel sığır eti fiyatlarında yükseliş sinyali gelmeye başladı. Zira Çin’in ana tedarikçileri arasında Brezilya ile birlikte Arjantin ve Uruguay ilk üç sırada yer alıyor. Bu ülkeler Türkiye’nin de canlı hayvan ithalatı için kapısını çaldığı tedarikçiler arasında yer alıyor.

https://gazeteoksijen.com/yazarlar/irfan-donat/kuresel-gida-fiyatlarinda-ruzgar-tersine-doner-mi-171780

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz