TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik, kurbanlık hayvan fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 60 civarında bir artış öngördüklerini söyledi.
Tarımsal Üretim ve Küçükbaş Yetiştiricileri Genel Merkezi (TÜRKYED) Genel Başkanı Nihat Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıklara ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.
Bu yıl da kurbanlık arzında bir sıkıntı olmayacağını ancak talepte daralma yaşanabileceğini belirten Nihat Çelik, “2026 yılı Kurban Bayramı için ülkemiz genelinde yeterli düzeyde kurbanlık hayvan varlığı bulunmakla birlikte kurbanlık hayvan arzı açısından herhangi bir sorun yaşanmasını beklemiyoruz. Ancak özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü göz önüne aldığımızda kurbanlık satışlarında geçen yıla oranla talepte daralma olabileceğini öngörüyoruz” dedi.
“CANLI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KİLOGRAM FİYATI 400-450 LİRA BANDINDA OLACAK”
Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Çelik, “Öncelikle her ne kadar çeşitli kesimlerce fiyat açıklamaları yapılsa da henüz piyasada kurbanlık fiyatlarının oluşmadığını ve bayrama bir iki hafta kala fiyatların belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Ancak şu anki görüntüde kurbanlık fiyatlarının bölgelere göre değişmekle birlikte geçen yıla göre yüzde 60 civarında bir artış olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
“Bu artıştaki en önemli etken yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinde yüzde yüze varan artışların olmasıdır” diyen Nihat Çelik, “Küçükbaş kurbanlıklarda canlı kilogram fiyatının 400-450 lira bandında değişebileceğini ayrıca canlı olarak da 18 bin ile 30 bin lira arasında seyredeceğini düşünüyoruz. Büyükbaş hayvanda ise fiyatlar 140 bin liradan 400 bin liraya kadar çıkabilecektir. Ayrıca kesim, yüzme, parçalama ve et çekim ücretleri de geçen yıla göre yüzde 50 civarında artmış görünüyor. Bu da kurbanlık satın alacak vatandaşların bütçesine doğrudan etkileyecektir” ifadelerini kullandı.






