Kurban Bayramı için doğu illerinden hayvan sevkiyatlarında bu yıl yüzde 25 düşüş yaşanıyor. Sevkiyatlarda kurbanlık düve hayvanlarının fazla olmasının endişe yarattığını kaydeden sektör temsilcileri, düve kesimlerinin önüne geçilmesini talep ediyorlar.
Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalmasıyla doğu illerinden hayvan sevkiyatı için son hazırlıklar da yapılmaya başlandı. Bu yıl doğu illerinden yapılan sevkiyatlarda özellikle büyükbaş hayvan sayısında yüzde 25’in üzerinde azalma yaşandığını belirten sektör temsilcileri, ancak sevkiyatlar içinde en doğurgan döneminde olan dişi hayvan oranının yüksek olmasına dikkat çekiyorlar.
Kurbanlık için düve hayvanların kesilmesinin havan varlığını artırılmasında negatif etki yaratacağını ve bundan endişe duyduklarını ifade eden temsilciler, düve kesimlerinin önüne geçilmesini talep ediyorlar. Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen yıl 40 bin liradan başlarken, bu yıl ise en düşük 75 bin liradan başlıyor. Bu yıl küçükbaş hayvanın fiyatı ortalama 9 bin liradan başlıyor. Öte yandan sektör temsilcileri, bu yıl ise ağırlıklı olarak küçükbaş kurbanlık hayvanın kesileceği öngörüyor.
Bunda büyükbaş kurbanlık fiyatının yüksek olması ve düşen alım gücünün etkili olduğu vurgulanıyor. TZOB ise geçen yıl kesilecek kurbanlık sayısında önceki yıla göre en az yüzde 10 oranında azalma olacağını öngörmüştü. 2023 yılında 785 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvanın kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin etmişti. Bu yıl ise bu sayının biraz daha gerilemesi bekleniyor.
‘’Kurbanlık için dişi hayvana geçişler var’’
Sevklerde çok aşırı bir düşüş olduğunu, 200 araç giden sevklerin şu an itibariyle tahminen 30 ile 40 hayvan civarında olduğunu vurgulayan Aşkale Ziraat Odası Başkanı Selçuk Güney, geçen yıl oranla sevklerde çok büyük düşüşün olduğunu söyledi.
Bölgelerinde erkek hayvan materyalinin çok az olduğunu belirten Güney, ‘’O yüzden dişi hayvana geçişler var. Büyük ihtimalle dişi hayvan kurbanlık olarak kesecekler ve iyice hayvancılığı yok edecekler. Normalde dişi hayvan kesmek yasak, ama hem yasaklayıp hem de nasıl keseceklerini yöntemi ürettiklerinden dolayı o da var.