İTB , ATB Başkanları “Kuraklık alarm veriyor ”

Ticaret borsalarının mart ayı meclis toplantısının gündeminde kuraklık vardı. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli kuraklığın artık alarm verdiğini kaydederken, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise basınçlı sulama sistemlerine geçişin hızlandırılmasını gerektiğini belirtti.

2024 yılı son 175 yıl içerisin­de ‘en sıcak yıl’ olarak kayıt­lara geçti, 2025 yılının ilk üç ayının ise son 65 yılın en kurak ay­larının yaşandığı belirtiliyor. Tüm dünyada küresel iklim değişikliği, artan nüfus ve bilinçsiz su tüketimi sebebiyle tarımsal üretimin mer­kezi olan bölgelerin ciddi su kri­ziyle karşı karşıya kalması endişe­si yaşanıyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte ticaret borsalarının meclis toplantılarında bu gündem ele alın­dı.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, geleneksel vahşi sulama yöntemleri yerine, basınçlı kapalı devre sulama sis­temleriyle suyun daha verimli kul­lanıldığı damla ve yağmurlama su­lama sistemlerine geçişin hızlandı­rılması gerektiğini söyledi. Bilgiç, Adana’da bu sistemlerin yaygın­laşmasını teşvik edecek mekaniz­maların desteklenmesi gerektiği­ni kaydetti. İzmir Ticaret Borsa­sı Işınsu Kestelli ise, önümüzdeki günlerde yoğun bir yağış alınmazsa kuraklığın bu yıl kaçınılmaz oldu­ğunu kaydetti.

Bölgenin tarımsal üretimini des­tekleyen iki ana su kaynağı Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde su miktarı­nın giderek azaldığını anlatan Bil­giç, yeraltı sularının bilinçsiz son­dajlar sebebiyle hızla tükenmesi ve düzensiz yağış rejiminden kaynak­lı kuraklığın kendini iyice hisset­tirdiğini vurguladı. Bilgiç, “Bu da ciddi bir tehdittir. Suyun kıymetini bilmezsek bu bereketli topraklara yazık olur” diye konuştu.

“Çözüm su verimliliği odaklı dönüşümde”

Su kaynaklarını korumak ve ve­rimli kullanmak noktasında her­kese büyük sorumluluklar düştü­ğünü aktaran ATB Başkanı Şahin Bilgiç, şu temel adımların haya­ta geçirilmesini istedi: “Gelenek­sel vahşi sulama yöntemleri yeri­ne, suyun daha verimli kullanıldığı damla ve yağmurlama sulama sis­temlerine geçişi hızlandırmalıyız.

Adana’da bu sistemlerin yaygın­laşmasını teşvik edecek projeleri desteklemeliyiz. Su tüketimi yük­sek olan ürünlerin plansız ekimini önlemek, tarımsal üretimde su ta­sarrufunu teşvik eden planlama­lar yapmak hayati önem taşıyor. Özellikle pamuk, mısır ve naren­ciye gibi yüksek su tüketen ürün­lerin su kullanımına uygun plan­lamalarla ekilmesi sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin yağmur suyunu biriktirerek sulamada kullanma­larını sağlayacak teşvik mekaniz­maları oluşturmalıyız.

Adana’da kırsal bölgelerde yağmur suyu toplama sistemleri kurulmasını teşvik etmeliyiz. Tarımda su yö­netimi konusunda farkındalık ya­ratacak eğitimler ve destek prog­ramları düzenlemeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak bu konu­da eğitim programları ve bilinç­lendirme çalışmaları yapmalıyız. Plansız sondajlarla yeraltı su re­zervlerinin tükenmesini önleme­li, yüzey sularının bilinçsiz kulla­nımına karşı önlemler almalıyız. Adana’da su havzalarının korun­ması için bölgesel yönetimlerle iş birliği içinde hareket etmeliyiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yumaklı, ‘azaldı’ diyor ama yine ilk sıradayız

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin, risk esaslı resmi kontrollerle bildirim alınan...

Vatandaş ne zaman ucuz et yiyecek? Tarım ve hayvancılıkta son durum ne?

https://youtu.be/Z_NIfwSwYBA?feature=shared Vatandaş ne zaman ucuz et yiyecek? Tarım ve hayvancılıkta...

Art arda uyarı geldi: 61 ilde etkili olacak

Meteorolojiden son dakika uyarısı geldi. 61 ile yapılan uyarıya...

Tarım Bakanlığının acı kaybı!

ESK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mustafa Kayhan,...