Ticaret borsalarının mart ayı meclis toplantısının gündeminde kuraklık vardı. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli kuraklığın artık alarm verdiğini kaydederken, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise basınçlı sulama sistemlerine geçişin hızlandırılmasını gerektiğini belirtti.
2024 yılı son 175 yıl içerisinde ‘en sıcak yıl’ olarak kayıtlara geçti, 2025 yılının ilk üç ayının ise son 65 yılın en kurak aylarının yaşandığı belirtiliyor. Tüm dünyada küresel iklim değişikliği, artan nüfus ve bilinçsiz su tüketimi sebebiyle tarımsal üretimin merkezi olan bölgelerin ciddi su kriziyle karşı karşıya kalması endişesi yaşanıyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte ticaret borsalarının meclis toplantılarında bu gündem ele alındı.
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, geleneksel vahşi sulama yöntemleri yerine, basınçlı kapalı devre sulama sistemleriyle suyun daha verimli kullanıldığı damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçişin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Bilgiç, Adana’da bu sistemlerin yaygınlaşmasını teşvik edecek mekanizmaların desteklenmesi gerektiğini kaydetti. İzmir Ticaret Borsası Işınsu Kestelli ise, önümüzdeki günlerde yoğun bir yağış alınmazsa kuraklığın bu yıl kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Bölgenin tarımsal üretimini destekleyen iki ana su kaynağı Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde su miktarının giderek azaldığını anlatan Bilgiç, yeraltı sularının bilinçsiz sondajlar sebebiyle hızla tükenmesi ve düzensiz yağış rejiminden kaynaklı kuraklığın kendini iyice hissettirdiğini vurguladı. Bilgiç, “Bu da ciddi bir tehdittir. Suyun kıymetini bilmezsek bu bereketli topraklara yazık olur” diye konuştu.
“Çözüm su verimliliği odaklı dönüşümde”
Su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak noktasında herkese büyük sorumluluklar düştüğünü aktaran ATB Başkanı Şahin Bilgiç, şu temel adımların hayata geçirilmesini istedi: “Geleneksel vahşi sulama yöntemleri yerine, suyun daha verimli kullanıldığı damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçişi hızlandırmalıyız.
Adana’da bu sistemlerin yaygınlaşmasını teşvik edecek projeleri desteklemeliyiz. Su tüketimi yüksek olan ürünlerin plansız ekimini önlemek, tarımsal üretimde su tasarrufunu teşvik eden planlamalar yapmak hayati önem taşıyor. Özellikle pamuk, mısır ve narenciye gibi yüksek su tüketen ürünlerin su kullanımına uygun planlamalarla ekilmesi sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin yağmur suyunu biriktirerek sulamada kullanmalarını sağlayacak teşvik mekanizmaları oluşturmalıyız.
Adana’da kırsal bölgelerde yağmur suyu toplama sistemleri kurulmasını teşvik etmeliyiz. Tarımda su yönetimi konusunda farkındalık yaratacak eğitimler ve destek programları düzenlemeliyiz. Adana Ticaret Borsası olarak bu konuda eğitim programları ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız. Plansız sondajlarla yeraltı su rezervlerinin tükenmesini önlemeli, yüzey sularının bilinçsiz kullanımına karşı önlemler almalıyız. Adana’da su havzalarının korunması için bölgesel yönetimlerle iş birliği içinde hareket etmeliyiz.”