Kriminal laboratuvarından çıkan kestane cipsi

Adli diş hekimi kimyager Dr. Kezban Gökdemir, yıllarca Kriminal Polis Laboratuvarları’nda faillerin izini sürdükten sonra emekli olunca girişimcilik dünyasına adım attı. Kestane cipsi yaparak başladığı işi büyüttü, şimdi kuru yemişlerden sağlıklı atıştırmalık üreten ‘Chestnut’ markasıyla ABD pazarına girmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin ilk adli diş hekimlerinden olan Dr. Kezban Gökdemir, OD­TÜ Kimya Bölümü’nden me­zun olduğu yıllarda kriminal dünya onu içine çekti. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kriminal Po­lis Laboratuvarları Daire Baş­kanlığı’nda başlayan kariyer yolculuğu boyunca uzmanlık alanı kimyayı kullanarak sırla­rı açığa çıkardı. Kriminalistik uzmanı olarak mahkemelerde bilirkişilik yaptı. Doktora tezi­ni adli diş hekimliği konusunda hazırladı.

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi hoca­larından Prof. Dr. Sema Kedici ile birlikte 1996-1997 yılların­da Ankara Adli Tıp bölümün­de ‘Adli Odontoloji’ bölümü­nün kuruluşunda yer aldı, 30’a yakın makalesi yayınladı. Gök­demir, 2008 yılında emekli ol­duktan sonra üniversitelerde proje koordinatörlüğü yapma­ya devam etti. Gökdemir’in gı­da alanına bir girişimci olarak adım atmasının nedeni ise kes­taneye olan tutkusu.

Hikâyesi­ni DÜNYA gazetesine anlatan Gökdemir, haşlamak ya da fı­rınlamanın zaman aldığını ifa­de ederek, “Kestane nasıl pra­tik ve kolay bir şekilde yenilir diye araştırmaya başladım. Ege Üniversitesi’nde balık cipsi ya­pan bir öğretim üyesiyle Ar-Ge çalışmaları yaptık. 2013-2014 yılları arasında kestane cipsini de denedik ve çok başarılı so­nuçlar aldık. Onun üzerine bu proje devam etti” dedi.

“Kadım girişimci” ödüllü

2016’da ‘kestane cips’i pro­jesiyle TÜBİTAK’ın kadın gi­rişimci ödülünün sahibi olan Gökdemir, Ecips Gıda’yı 2022 Mart ayında TÜBİTAK Tekno­park’ta kurduklarını söyledi. İlk olarak 2023’te Avrupa Bir­liği’nden 20 bin euroluk bir hi­be desteği aldıklarını belirten Gökdemir, “Bu hibe desteği ile kestane cipsinin yanına diğer kuruyemiş ciplerimizi de ekle­dik. Ecips çatısı altında şirke­timizi kurduk.

Fındık, yerfıstı­ğı, badem, ceviz ve kestaneden sağlıklı, glütensiz, düşük ka­lorili, az yağlı, yüksek lifli, be­sin değeri yüksek, koruyucu ve katkı maddesi ve trans yağ içer­meyen doğal kuruyemiş cipsi üretmeye başladık. Ürünleri­miz, patates ve mısır cipslerine alternatif olarak besleyici özel­liği ile birçok sağlık problemi­ne engel olurken; çocuk, genç ve yaşlı olmak üzere her yaş grubundan insana hitap diyor. Çölyak ve Haşimoto hastaları­nın bile rahatlıkla tüketebile­ceği bir ürün. Türk Standartlar Enstitüsü’ne göre bütün ana­lizler yapıldı” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakanlık ifşa etti: Sucuk ve köfte yapımında sakatat, kebap yapımında kanatlı eti kullanmışlar!

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler kapsamında taklit ve...

Mine Ataman “Türkiye’de Tarım Ölmüyor Ama Çok Sıkıntısı Var!”

https://youtu.be/n39UumpX_s4?feature=shared 196Sekiz’den Dinle serisinin yeni bölümünde konuğumuz tarım yazarı Mine...

Manavgat gastronomiyle turizmi 12 aya yayacak

Akdeniz’de en çok tercih edilen tatil destinasyonlarından Manavgat, gastronomiyle...

Ayşegül İldeniz, Biyoteknolojiyle doğanın sınırlarını zorluyoruz

Bakteriden yapılma motorlar, laboratuvarda yetiştirilmiş insan dişi, inek geni...