Kırmızı ette kırmızı alarm

Ö. Süleyman KILIÇARSLAN

Kırmızı et piyasasındaki fahiş fiyat artışla­rı, kısmen fırsatçılıktan kaynaklansa da temelde yapısal sorunlara dayanıyor. Zira ül­kemizde mera hayvancılığı yerine çoğunlukla ahır besiciliği yapıldığından, maliyetlerin yüz­de yetmişini oluşturan besi yeminde yüzde el­li oranında dışa bağımlıyız.

İşletme ve hayvan varlığı da 1980’li yıllardan itibaren büyük öl­çüde düşmüş durumda. Sektördeki iki yüz bin kadar işletmenin çoğu küçük aile kuruluşu ve her biri başına düşen hayvan sayısı oldukça az. Ayrıca, bu işletmeler fiyatı belirleyen taraf ol­maktan uzak, üretici örgütleri ise pazarda yete­rince etkin değil.

Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşı; genel olarak ham madde ve enerji maliyetlerinde önemli artışların yanında döviz kurlarında da dalgalanmalara yol açtı. Dolayısıyla aşırı yük­selen yem, ahır, elektrik, mazot, veteriner ve işçilik giderleri de ister istemez kırmızı et fi­yatlarına aksetti. Ama artışın ilk başta diğer gıda ürünlerindekine kıyasla düşük kalması, işletmelerin bir kısım anaç hayvanları, hatta süt ineklerini bile kesime göndermesine ve bü­yükbaş hayvan varlığının biraz daha azalması­na yol açtı. Arzdaki eksiklik ithalatla giderilse de günümüzde raflara yansıyan rekor fiyatlara mâni olunamadı.

Yapısal Dönüşüm Şart

Halkımızın kırmızı eti daha ucuza tüketebil­mesi için ithalatı değil, kendi kendine yeterli­liği sağlayacak bir plan dahilinde yerli üretimi desteklememiz, maliyetleri düşürmek üzere işletmeleri etkin bir ölçeğe çıkartmamız, gir­diye makul fiyatlarla ulaşılması adına üretici örgütlerin ve kooperatiflerin pazarda etkin rol üstlenmesini sağlamamız gerekiyor. Bu mak­satla atılacak adımların gerçekten işe yaraması için sektörde kapsamlı bir dönüşüme ve yeni­den yapılanmaya ihtiyaç olduğu açık.

Fahiş fiyat artışlarının birinci derece mağ­duru tüketicilerden bu kapsamda parlak fikir­ler çıkmaya başladı bile. Bunlardan biri de İç Anadolu’nun entelektüel isimlerinden tecrü­beli Tarih Öğretmeni Bekir Koç. Ülkemizin coğrafyasını da iyi bilen, tarım ve hayvancılığın içinden gelen bu eğitimcinin “yurt dışından et ithal etmemiz gururuma dokunuyor” diyerek hazırladığı Tarım ve Hayvancılığın Geliştiril­mesinde Yerinden Kalkınma Uygulama Proje­si, sözünü ettiğimiz yapısal sorunları bir çırpı­da çözme iddiasında, aynı zamanda gerçekçi ve uygulanabilir de görünüyor.

Gıda Savaşlarında Anadolu’nun Sathı Müdafaası

2050’lerde dünyayı kaosa sürüklemesinden korkulan gıda savaşlarına şimdiden hazırlık yapılmasını telkin eden bu proje; tarım ve hay­vancılık yapmaya müsait yüz dönümden bin dönüme kadar büyüklüklerde işletme arazi­lerinin oluşturulması temelinde yükseliyor. Mülkiyeti devlete, işletme hakkı müstecirlere ait olacak bu arazilerde ortak imkanlardan ya­rarlanılması adına en az üç işletmenin birbiri­ne komşu olacak şekilde yapılandırılması; pro­jenin her yıl on il eklenerek beş yılda toplam elli vilayette uygulanması ve ülke genelinde yak­laşık on üç bin işletme kurulması planlanmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Bakanlığı markayı açıkladı: Bitkisel macun diye satılan ürünlerde ilaç çıktı

İstanbul Kartal'da bulunan  Pekmez Dünyası Gıda Pazarlama şirketinin 'Lukaçi'...

Kızılay bu kez de tarla satmaya başladı

Deprem zamanı çadır satarak tepkileri üzerine çeken Kızılay, yeni...

Gelir erozyonu ‘tabağı’ vurdu

Enflasyon karşısında yaşanan gelir erozyonuna rağmen restoranlarda günlük misafir...

“Hileli ürünler arıcıyı meslekten koparıyor”

Türkiye’de resmi verilere gö­re 120 bin tona yakın, araş­tırma...