Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kırmızı ette iki ayda neredeyse yüzde 100’e varan artışın müşterileri ve kendilerini olumsuz etkilediğine vurgulayarak, “Kırmızı ette iki ayda neredeyse yüzde 100’e varan artış bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, izahta zorluk çekiyoruz. Fiyatların artması konusunda kasapların bir etkisi yok” dedi.
Fazlı Yalçındağ, Ankara Kasaplar Odası Başkanı olarak, son zamanlarda et fiyatlarındaki artıştan kasapların rahatsız olduğunu ve olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
Yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanmasından dolayı üreticilerin sıkıntı yaşadığına işaret eden Yalçındağ, “Süt fiyatları üreticinin istediği yerlerde olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu hayvan varlığına zarar verdi. Hem mevcut hayvan varlığı azaldı hem de yeni hayvanların doğumunda düşüş oldu.” ifadelerini kullandı.
Yalçındağ, artan girdi maliyetlerinin yetiştiricileri olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, bu maliyetleri karşılayamayan yetiştiricilerin hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldıklarını belirtti.
Hayvan varlığının azalmasının kırmızı et piyasasını olumsuz etkilediğini belirten Yalçındağ, “Süt üreticilerinin hayvanlarını satmasıyla hayvan varlığı azaldı. Piyasada kırmızı et arzı da doğal olarak düştü. Son 2 aydır kasaplar her hafta etiket değiştiriyor. Et fiyatlarını kasapların artırdığı düşünülüyor. Fiyatların artması konusunda kasapların bir etkisi yok. Biz aldığımız fiyatın üstüne karımızı ekleyip satmaya çalışıyoruz. Hatta fiyatlar yükselince satışlarımız düşüyor ve bizim de zararımıza oluyor aslında.” değerlendirmesinde bulundu.
YÜZDE 100 ZAMMI İZAHTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”
Tedarikçilerde kırmızı et fiyatlarına her hafta 5-20 lira zam geldiğini belirten Yalçındağ, “Tedarikçilerimize yani toptancılarımıza bunun nedenini sorduğumuzda kesim fiyatlarının her hafta arttığı cevabını alıyoruz. Kırmızı ette iki ayda neredeyse yüzde 100’e varan artış bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, müşterilerimize izahta zorluk çekiyoruz. Cevabını almak istediğimiz bir konu var, ne oldu da kesim fiyatları iki katına çıktı? Hassas günlerden geçiyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz.” diye konuştu.
“DEPREM FIRSATÇILARI SEKTÖRÜMÜZ ADINA UTANÇ VERİCİ”
Yalçındağ, hayvan arzı sorununun giderek büyüyebileceğini vurgulayarak, yetkililerin bu konuda bir an önce önlem alması gerektiğini belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde hayvanların kesilmeye devam ettiğini anlatan Yalçındağ, “Depremi bahane eden bazı fırsatçıların olduğunu da duyuyoruz. Bu durum sektörümüz ve ülkemiz adına utanç vericidir.” dedi.
Yalçındağ, kırmızı et sektöründe ithalat istemediklerini ancak sıkıntının devam etmesi halinde gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanan kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu fiyatlarına göre, 5 Ocak‘ta kilogram başına ortalama dana bıçak yağsız kategorisinin fiyatı 124,91 lirayken, 2 Mart’ta bu rakam 164,14 liraya yükseldi. Aynı dönemde kuzu bıçak yağsız kategorisi ise 116,78 liradan 140,92 liraya çıktı.
Belirlenen fiyatlar peşin fiyat olarak hesaplanıyor ve yüzde 2 fire hariç tutuluyor.
Öte yandan Ankara’da kasaplarda dana kıymanın kilogramı ortalama 220 liradan, dana kuşbaşı ise ortalama 270 liradan satılıyor.