Keto, aralıklı oruç, Ozempic… Siz ‘mükemmel diyeti’ ararken bilim insanları, kilo verdiren gıdalar, diyetler ve ilaçlar hakkında bilinen birçok şeyin yanlış olduğunu söylüyor. Newsweek dünyada yüz milyonlarca insanı ilgilendiren kilo verme sorununu kapak yaptı.
Diyet yaptıktan bir süre sonra verdiğiniz tüm kiloları geri alanlardan mısınız? Yalnız değilsiniz… Muhtemelen önce şekeri hayatınızdan çıkarmakla başladınız. Suni tatlandırıcılar ilk yardımcınız olmuş olabilir. Ama Dünya Sağlık Örgütü kısa süre önce, aspartam’ı “muhtemelen kanserojen” olarak açıkladı. Yani kilo vermek isterken aslında çok tehlikeli sularda yüzüyordunuz.
Beslenme ve sağlık uzmanları yıllardır halka çelişen tavsiyeler veriyor. Kalori saymak mı, karbonhidratlardan kaçınmak mı, protein ağırlıklı beslenmek mi? Sadece doğal yiyecekler mi yemek en iyisi, yoksa glütenden mi kaçınmalı? Her şeyi bırakıp vegan mı olmalı? Bilim bu soruların hiçbirine kesin cevaplar veremiyor.
Aralıklı oruç, iyi bağırsak bakterilerini artırma ve karbonhidratları kesme son dönemde popülerlik kazandı, ancak bilime dayalı temelleri belirsiz. Öte yandan dünyada yükselen obezite sorununu çözmek umuduyla yeni nesil şaşırtıcı derecede etkili kilo kaybı sağlayan Ozempic gibi ilaçlar heyecan verici bir olasılık sunuyor. Ancak ömür boyu bir ilaca mahkum olmanın güvenli veya ekonomik olup olmadığı tartışmalı.
Texas A&M Üniversitesi’nde beslenme profesörü Regan Bailey’e göre “Kilo verdirdiği söylenen bir yaklaşımın işe yaradığını gösteren her çalışma için karşıt bir sonuç elde eden başka bir çalışma ortaya çıkartılabilir…”
Diyet biliminin derinlerine inmek kolay değil. Gıda üzerine yapılan araştırmalardan doğru sonuçlar elde etmek için insanların uzun süre izlenmesi gerekiyor
Diyet biliminin derinlerine inmek kolay değil. Sorunun bir kısmı, gıda üzerine yapılan araştırmaların son derece zorlayıcı olmasından kaynaklanıyor. Araştırmadan doğru sonuçlar elde edebilmek için insanların uzun bir süre boyunca ne yediklerini izlemek gerekiyor ki bu maliyetli bir iş ve insanları bir diyet planında uzun süre tutmak kolay değil. İşte bu yüzden, bilimsel dayanağı olmayan birçok teori ortaya çıkıyor. Oysa yeni teorilerden çok, sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğine dair sınırlı sayıdaki sağlam gerçeklere dayalı pratik çözümlere ihtiyaç var.